Te-ai întrebat vreodată ce spun amintirile tale din copilărie despre felul în care ai fost crescut?
Psihologii spun că anumite tipuri de amintiri pot fi un indiciu clar că ai avut parte de o copilărie echilibrată și că părinții tăi au făcut o treabă foarte bună.
Dacă îți aduci aminte de momente de tandrețe în familie, de libertatea de a explora lumea în felul tău sau de colțuri magice în care îți lăsai imaginația să zboare, e foarte posibil ca acele experiențe să fi pus bazele unui adult echilibrat, sigur pe sine și deschis către viață.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Aceste detalii aparent mărunte sunt, de fapt, pietre de temelie pentru un parcurs sănătos în viață.
Potrivit psihologului Patrick Estrade, autorul cărții Ces souvenirs qui nous gouvernent, anumite tipuri de amintiri din copilărie reflectă o dezvoltare sănătoasă și echilibrată.
Momente de afecțiune și siguranță în familie
Amintirile care implică interacțiuni calde și protectoare cu membrii familiei indică o bază solidă de securitate emoțională. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, mesele luate împreună în familie joacă un rol esențial în echilibrul emoțional al familiei și în dezvoltarea copiilor.
Cu toate acestea, doar o familie din trei le mai consideră o prioritate reală. Specialiștii spun că aceste momente petrecute în jurul mesei contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare mai bune, susțin stima de sine a copiilor și reduc riscul de depresie și anxietate. Iar motivul este simplu: mesele în familie oferă ocazia de a vorbi despre ceea ce se întâmplă în viața fiecărui membru al familiei.
SURSA FOTO: Freepik.com@prostoleeh
Dacă ai crescut cu astfel de amintiri de weekend, ele ți-au lăsat, cel mai probabil, o amprentă valoroasă.
Experiențe de explorare și autonomie
Amintirile legate de aventuri, jocuri sau descoperiri personale sugerează că părinții au încurajat independența și curiozitatea.
Spații intermediare de joacă și reflecție
Amintirile asociate cu locuri precum grădina, curtea sau colțuri speciale din casă reflectă un mediu care a susținut atât joaca, cât și introspecția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.