Ca părinți, cea mai importantă responsabilitate a noastră este să ne creștem și să ne educăm copiii. De la îngrijirea sănătății și alimentației lor, până la transmiterea valorilor de bază ale vieții, avem o listă lungă de sarcini importante de îndeplinit.
Printre acestea se numără și predarea normelor sociale – un aspect important, deoarece îi ajută pe copii să se comporte adecvat în relațiile cu ceilalți, să comunice respectuos și să construiască relații pozitive și sănătoase.
Deși cei mai mulți dintre noi considerăm că este important să îi învățăm să spună „Te rog” și „Mulțumesc”, există și alte expresii politicoase pe care le putem introduce în educația lor pentru a-i ajuta să fie și mai bine pregătiți pentru viață.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Deși „Te rog” și „Mulțumesc” sunt expresii fundamentale, există și alte expresii pe care le putem introduce în educația socială a copiilor.
Acestea pot face o diferență semnificativă în modul în care un copil interacționează cu lumea și cu oamenii din jurul său.
Iată patru expresii simple, dar valoroase, care, dacă devin parte din vocabularul zilnic al copilului (și sunt susținute prin propriul nostru exemplu), îl vor ajuta să fie mai politicos și mai atent decât majoritatea copiilor, conform specialiștilor bebesymas.com.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
A-i învăța pe copii să spună „Bună dimineața”, „Bună ziua”, „La revedere” sau „Ne vedem mai târziu” este important. Aceste saluturi simple transmit respect și amabilitate, două calități importante în relațiile interpersonale.
Expresii precum „O zi bună!” sau „La revedere!” sunt adesea mai puțin folosite de copii, dar tocmai de aceea le oferă un plus de politețe și îi ajută să dezvolte bune maniere în interacțiunile de zi cu zi.
Oferirea ajutorului altora nu este doar un gest de politețe, ci și o formă de empatie și generozitate.
Învățându-i pe copii să întrebe „Cum pot ajuta?”, le dezvoltăm spiritul de cooperare, dorința de a sprijini și capacitatea de a se implica activ atât acasă, cât și în comunitate.
Aceste abilități vor aduce beneficii importante în toate etapele vieții lor.
Este normal ca mulți copii să intre direct în jocurile altora sau, din contră, să ezite să se alăture de teamă că vor fi respinși.
Învățându-i să spună „Pot să mă joc cu tine?”, îi ajutăm să fie respectuoși și în același timp să capete încredere în sine pentru a socializa într-un mod prietenos.
Îi putem încuraja să încerce această abordare atunci când văd copii jucându-se în parc.
Totodată, este important să le explicăm că, dacă răspunsul este „nu”, trebuie să respecte decizia celuilalt. Trebuie să știe că refuzul nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei, ci că celălalt copil poate avea nevoie de timp singur.
Îi putem sprijini să caute alte oportunități de joacă sau activități care le aduc bucurie.
În final, deși „Mulțumesc” este extrem de important, încurajarea copiilor să spună „Mulțumesc pentru...” ajută la întărirea sentimentului de recunoștință și de apreciere reală.
De exemplu, „Mulțumesc pentru că m-ai ajutat cu temele” sau „Mulțumesc pentru prăjitură” sunt formule care le dezvoltă empatia și îi ajută să fie mai conștienți de gesturile frumoase din jurul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.