Dacă răspundeți cu DA la aceste 4 întrebări, aveți un „sistem familial rigid”

Data actualizării: | Data publicării:
Dacă răspundeți cu DA la aceste 4 întrebări, aveți un „sistem familial rigid” / FOTO: freepik.com @syda_productions
Dacă răspundeți cu DA la aceste 4 întrebări, aveți un „sistem familial rigid” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Ești un lider, conformist, reformator sau executant?



Cu sezonul nunților după colț, există șanse să petreci timp cu cei dragi în curând. Totuși, te gândești că o adunare de familie te face să te simți confortabil sau puțin neliniștit? Uneori te simți blocat sau realizezi că te lupți cu aceleași probleme din nou și din nou? Chiar dacă știi că ești un adult competent, te simți ca și cum ai redeveni un adolescent sau un adolescent nemulțumit când ești în preajma rudelor tale?

Doar amintește-ți câteva din evenimentele tale de familie, întâlniri, sărbători, nunți, înmormântări, zile de naștere și absolviri - dacă aceste amintiri te fac să te simți puțin inconfortabil sau îți stârnesc o ușoară anxietate.

Află dacă ești într-un sistem familial rigid

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Dacă răspunzi afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, te afli într-un sistem familial rigid, susține yourtango.com:

1. Ești persoana care se prezintă la evenimentele de familie cu „ochelari de protecție” sau simți nevoia să te îmbeți?

2. Sau atunci când vii cu o idee - cum ar fi locul unde ar trebui să mergeți cu toții pentru o cină - te aștepți ca sugestia ta să fie ignorată sau chiar să fie atribuită altcuiva ca și cum ar fi fost ideea lor inițială. (Nu e o glumă, se întâmplă.)

3. Te simți obligat să împărtășești succesul, aventurile, planurile și realizările copiilor tăi - dacă ai copii - pentru a-i face pe ceilalți să se simtă entuziasmați împreună cu tine?

4. În cele din urmă, simți nevoia imperativă de a planifica activități și de a stabili totul pentru fiecare zi și seară atunci când te întâlnești cu familia ta extinsă sau cu familia ta?

Într-un sistem familial rigid, membrii familiei adesea se simt constrânși să se comporte așa cum fac atunci când sunt cu membrii familiei lor de origine (FOO), dar simt o rezistență internă în acest sens. Cu toate acestea, chiar și atunci când se conformează cerințelor familiei (rolurilor), simt în cele din urmă un sentiment de dezamăgire. Adesea, aceasta pare a fi o situație fără ieșire.

O altă modalitate de a identifica un sistem familial rigid este atunci când te confrunți cu conflicte relaționale similare din nou și din nou, indiferent de cât de multe încerci terapie sau auto-ajutor. Aceste conflicte nu se limitează doar la relațiile tale de familie, ci se pot extinde și la relațiile tale cu prietenii, colegii, șefii, angajații, partenerii de viață, copiii și oricare alții cu care dezvolți orice fel de apropiere.

În sistemele de familie rigide, indivizii sunt adesea împinși să își asume roluri foarte specifice în cadrul familiei lor.

Cele patru roluri generale întâlnite în majoritatea familiilor

SURSA FOTO: freepik.com @noakhali24channel

Cele patru roluri generale întâlnite în majoritatea familiilor sunt Stormer (lider), Normer (conformist), Reformer (reformator) și Performer (executant). Aceste roluri simple oferă o perspectivă prin care să înțelegem comportamentele și motivațiile. Împreună, ele contribuie la menținerea echilibrului în familie și la progresul ei.

Interpretul este membrul care facilitează funcționarea și performanța familiei ca o unitate. Normerul este persoana de încredere care aderă la Performer, deoarece apreciază un consens și stabilește „norme”. Stormerul este cel care aduce în atenție problemele sau vulnerabilitățile familiei, în timp ce Reformerul este acela care lucrează pentru a îmbunătăți situația familială.

În familiile unde există o conexiune solidă, membrii familiei adoptă fluid fiecare dintre aceste roluri, în funcție de circumstanțe. Esențial este că indivizii au libertatea de a se schimba, de a se adapta și de a crește. Această libertate îi umanizează și îi întărește pe indivizi, și, în mod general, servesc familia. Cu toate acestea, în cazul în care familia nu oferă conexiune fizică sau emoțională sau siguranță membrilor săi, scopul familiei este inversat, iar membrii săi devin mai degrabă serviți de familie decât să servească familia.

Un alt aspect important de înțeles este rolul liderului familial - persoana care conduce căminul.

Liderul familiei stabilește tonul. Deși de obicei există un cap de familie, acesta nu este întotdeauna cea mai puternică prezență financiară. Adevăratul lider este cel al cărui impact emoțional și comportamental este cel mai mare asupra membrilor familiei. Modul în care acest lider își exercită influența are cea mai mare influență asupra gradului de rigiditate din familie și modul în care membrii se adaptează și se îmbrățișează unii pe alții. 

Cu cât liderul familial este mai deschis la minte, cu atât mai multă libertate au membrii familiei de a-și descoperi și exprima individualitatea, valorile, preferințele și dezaprobările lor.

În contrast, într-o familie în care liderul impune supunere față de planurile, credințele sale și alte aspecte similare, membrii familiei sunt supuși unor reguli foarte stricte pe care se văd nevoiți să le urmeze. Adesea, aceste reguli sunt complet ascunse, mai ales pentru că membrii familiei au interiorizat rolurile lor în cadrul familiei lor, uneori începând chiar din copilărie.

În aceste familii, siguranța (fizică și emoțională) nu este experimentată ca o caracteristică pe care membrii familiei se pot baza. Cu cât conducerea este mai rigidă, cu atât mai multă rigiditate se transmite și la rolurile pe care le adoptă membrii familiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel