Daune provocate de televizor copiilor: Cât timp pot petrece copiii în fața ecranului?

Data publicării:
Fotografie de la Vika Glitter/ Pexels
Fotografie de la Vika Glitter/ Pexels

Cum să nu facem copiii să devină prizonieri ai televizorului: în toate familiile în care există copii mici ar trebui să se aibă acest obiectiv, să nu se piardă timpul, sănătatea și, de asemenea, relațiile umane. 



Publicitate

Nimeni nu poate nega utilitatea televizorului, nicio familie, cu foarte puține excepții, își dorește și se poate descurca fără el, dar poate că este suficient să aplici parametrii bunului simț și riscul ca copiii să fie prizonieri ai TV s-ar reduce la un minim.

Relația dintre copii și televiziune este unul dintre cele mai discutate subiecte. Ne întrebăm care este timpul maxim pe care copiii ar trebui să-l petreacă în fața micului ecran și dacă televizorul  este dăunător pentru cei mici.

Reguli pentru buna utilizare a TV

Iată câteva sfaturi pentru utilizarea inteligentă a televizorului în familie:

- În primul rând, asigură-te că copiii tăi urmăresc numai programe adecvate vârstei lor. Evită cu strictețe să le arăți filme de groază sau filme cu scene de violență: copiii, în special cei mai mici, nu sunt capabili să facă distincția între ficțiune și realitate.

- Nu la telecomanda în mâinile copiilor. Ori de câte ori este posibil, încercați să vă uitați la televizor împreună cu copiii dvs.: numai astfel le veți putea explica sensul unor acțiuni, determinându-i să adopte o atitudine mai activă față de imaginea și mesajul transmis prin ecran.

2. Fotografie... (pexels-vidalbalielojrfotografia-1682519_67930100.jpg)

Fotografie de la Vidal Balielo Jr./ Pexels

- Asigurați-vă că copilul adoptă o postură corectă când se uită la televizor și verificați ca distanța față de ecran să fie de cel puțin 3 metri. Verificați, de asemenea, că poziția televizorului este centrală pentru privitor, că imaginea este scăzută în contrast.

- Nu folosiți televizorul ca pedeapsă sau recompensă: televiziunea nu are valoare morală și nu trebuie să fie trăită de copil ca singură alternativă.

- Evitați ca copiii să adoarmă în fața televizorului.  Lăsați să treacă ceva timp între momentul în care sting televizorul și când se culcă pentru a promova odihna liniștită.

- Nu transforma televizorul într-un fel de babysitter. Punerea lor în fața ecranului televizorului pentru că poate ești ocupat, chiar dacă este convenabil și economic, poate deveni incontrolabil. Dacă este lăsat singur, copilul tinde să consume și alimente și băuturi dulci, iar acest lucru favorizează inevitabil doar supraponderalitatea.

3. Fotografie... (pexels-wildlittlethingsphoto-11589685_88292100.jpg)

Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Cât timp pot petrece copiii în fața televizorului?

În primul rând, nu este recomandat să puneți copiii sub patru ani în fața ecranului. Cât despre timp, nu mai mult de două ore pe zi. 

O cercetare americană (Universitatea din Washington) evidențiază pericolele în cazul în care televiziunea este fundalul vieții copiilor mici, acasă. În acest caz, copiii riscă să fie mai puțin vorbăreți și deschiși la relațiile cu semenii. Mai singuratic. În practică, abilitățile de socializare scad și, în același timp, dezvoltarea abilităților lingvistice chiar încetinește.

Unele daune cauzate de utilizarea excesivă și prematură a televizorului de către copii se referă în special la creier. Riscul este legat de dezvoltarea neurologică a copiilor.

De la naștere până la vârsta de trei ani, creierul copilului își dezvoltă rețeaua de conexiuni: în jurul vârstei de doi ani, de exemplu, copilul creează până la două milioane de conexiuni neuronale pe secundă. Și aici efectul hipnotic al televiziunii poate avea un impact negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel