De ce ajungem să țipăm la copil? Un psiholog relatează povestea unei mame în care ne regăsim cu toții

Data publicării:
De ce ajungem să țipăm la copil? Un psiholog relatează povestea unei mame în care ne regăsim cu toții / FOTO: freepik.com @gzorgz
De ce ajungem să țipăm la copil? Un psiholog relatează povestea unei mame în care ne regăsim cu toții / FOTO: freepik.com @gzorgz

Chiar dacă părinții devin tot mai conștienți de beneficiile parentingului respectuos, fără țipete, pentru copiii lor și sunt dedicați găsirii modalităților de a educa fără să ridice tonul, uneori este dificil să-și păstreze calmul și să evite ridicarea vocii. 



Și, evident, după momentul în care au ridicat tonul, apare adesea sentimentul de vinovăție, deoarece știm că țipatul nu este benefic pentru dezvoltarea copiilor.

Acest sentiment de vinovăție este adesea mai accentuat la mame în comparație cu tații, iar psihologii explică de ce această diferență există.

Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri publicate pe contul său de Instagram, Alberto Soler, psiholog și tată a trei copii, alături de psihologul Concepción Roger și mama copiilor lor, autorii cărții „The Great Guide to Parenting”, explorează diferențele dintre experiența de a fi tată și cea de a fi mamă.

Într-un interviu acordat Ser Padres, Soler a subliniat că „a fi tată nu este același lucru ca să fii mamă”.

„Să vedem câți dintre voi se regăsesc în această poveste”

Într-un videoclip recent de pe Instagram, Soler prezintă cazul unei mame care și-a exprimat sentimentul de vinovăție în ceea ce privește momentele în care a ridicat vocea la copiii săi. În loc să judece comportamentul mamei, Soler investighează motivele care au condus la această reacție și oferă sfaturi aplicabile întregii familii.

„Să vedem câți dintre voi se regăsesc în această poveste”, începe Soler videoclipul, în care relatează experiența mamei care și-a exprimat vinovăția în urma momentelor în care a ridicat vocea la copiii săi.

Psihologul solicită mamei să îi relateze întâmplările care au precedat momentul în care a ridicat tonul:

„Ea mi-a explicat că, după ce a terminat programul de lucru, s-a dus să-și ia copiii de la școală. După ce au luat o gustare, i-a dus la activitățile extrașcolare. În timp ce copiii erau implicați în aceste activități, ea a folosit ocazia pentru a face cumpărături. Apoi i-a recuperat pe copii, au plecat acasă, iar în timp ce aceștia se pregăteau să facă duș, ea a început să pregătească cina”.

Când toate aceste activități s-au încheiat și au rămas aproximativ 15 minute până la cină, mama a decis să se relaxeze pe canapea și să citească o carte.

Însă, în timp ce încerca să se bucure de acest moment de odihnă, copiii ei, unul câte unul, au început să o întrerupă, cerând diverse lucruri și creând haos în jurul ei. Frustrarea ei a atins cote maxime și a izbucnit într-un țipăt supărat.

Rezultatul frustrării

Psihologul, după ce a auzit povestea mamei, a ajutat-o să înțeleagă că țipatul său nu a fost altceva decât o reacție la epuizarea acumulată în timpul unei zile în care s-a dedicat în întregime celorlalți, fără să aibă niciun moment pentru ea însăși.

„Acel țipăt a fost rezultatul frustrării de a fi dorit să aibă câteva momente pentru ea și de a constata că nimeni nu îi respecta acele momente, după ce și-a dedicat întreaga zi altora”, explică psihologul. El subliniază că țipatul nu a fost cauza, ci mai degrabă consecința unei dinamici familiale în care nevoile individuale nu sunt respectate.

„Așa cum într-o casă, atât copiii mici, cât și adulții, au nevoile lor, toate aceste nevoi sunt importante. Respectarea lor și asigurarea că sunt respectate sunt esențiale pentru o bună sănătate mentală”, concluzionează autorul cărții „The Great Parenting Guide” în acest videoclip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel