De ce ar trebui să ai un jurnal ca adult

Data publicării:
De ce ar trebui să ai un jurnal ca adult / FOTO: freepik.com@freepik
De ce ar trebui să ai un jurnal ca adult / FOTO: freepik.com@freepik

La orice vârstă, scrierea unui jurnal pentru adulți poate avea multe beneficii. Sprijin, bunăstare, încredere în sine.



Citiți sfaturile psihologului Julie Scouppe despre cum să profitați la maximum de acest instrument. Adesea ascunși de ochii părinților, copiilor și adolescenților le place să scrie în jurnalele lor despre aventurile lor de acasă sau de la școală.

Ei își pot descrie zilele, momentele fericite cu prietenii sau primele lor frânturi de inimă. Cu timpul și la vârsta adultă, acest obicei poate fi uneori pierdut, mai ales în era digitală.

Citește și Lecturi de octombrie: Cărți de savurat în liniștea și melancolia toamnei

Cu toate acestea, a vă scrie sentimentele și emoțiile are multe beneficii pentru moralul dumneavoastră.

Jurnal: care sunt beneficiile de a scrie ca adult?

Între muncă, familie și treburile zilnice, viețile noastre sunt adesea supraîncărcate, lăsând puțin timp pentru a fi cu noi înșine.

„Să scrii în jurnalul tău îți permite să iei o pauză reală și să te reconectezi cu tine însuți.

Pentru câteva minute sau ore, încetezi să mai fii mereu în mișcare, privind în afară. Este un timp pentru introspecție. Acest timp ne permite să facem un bilanț al vieții noastre și să reajustăm anumite lucruri dacă este necesar”, explică Julie Scouppe, psiholog în Montpellier.

Pe lângă efectele sale asupra bunăstării, un jurnal ne permite, de asemenea, să păstrăm o evidență a amintirilor noastre și să ne urmărim evoluția.

Relizându-ne scrierile, putem simți empatie, de exemplu, pentru copilul care am fost cândva sau pentru suferințele pe care le-am îndurat.

„Adesea ne judecăm foarte mult după reacțiile sau emoțiile noastre.

Reluarea jurnalelor noastre ne ajută să le înțelegem mai bine și să fim mai toleranți cu noi înșine”, notează profesionistul din domeniul sănătății.

De asemenea, ne permite să facem un pas înapoi și să vedem situațiile dintr-un unghi diferit, ceea ce, pe lângă faptul că stimulează empatia, ne poate da de gândit, înțelegere și perspectivă.

Jurnalul, un instrument care îți aparține doar ție

Paginile jurnalelor noastre sunt adesea pline cu evenimente/sentimente care privesc sfera noastră privată. A scrie într-un jurnal este un mod de a ne exprima și de a ne accepta emoțiile, de a ne exprima temerile și de a lua distanță față de ceea ce am trăit.

Acestea sunt aspecte pe care le discutăm rar cu cei din jurul nostru.

Uneori îl lăsăm deoparte luni sau chiar ani de zile înainte de a simți nevoia să scriem din nou. Așa cum subliniază psihologul, nu este grav dacă nu scrii în mod regulat. Important este să vă faceți timp să o faceți atunci când simțiți nevoia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel