Uneori, cuvintele pozitive pentru copii pot deveni un obicei repetitiv, aproape automat.
De exemplu: „Ai obținut o notă bună la testul de matematică? Bravo!”; „Ai dus gunoiul fără să-ți spun? Bravo!”; „Ai ajutat colega absentă să își noteze temele? Bravo!”; „Ai strâns firele de păr de pe podeaua băii ca să eviți o ceartă cu sora ta? Bravo!”
Majoritatea părinților folosesc „Bravo!” destul de frecvent, însă, dacă se optează pentru laude mai specifice, acest lucru poate contribui semnificativ la dezvoltarea copilului și la consolidarea relației cu acesta.
Când se folosesc cuvinte de încurajare pentru a aprecia efortul depus sau pentru a evidenția trăsăturile pozitive de caracter, se întâmplă mai multe lucruri benefice.
SURSA FOTO: freepik.com @kocamir
Îți amintești cum stăteai cu brațele întinse spre copilul tău când învăța să meargă? Probabil ai repetat „Poți să faci asta!” de nenumărate ori în acea perioadă.
Încă de la început, l-ai ajutat să înțeleagă că, atunci când cade, nu trebuie să rămână jos – se poate ridica și încerca din nou, notează imom.com. Folosește cuvinte care să-l încurajeze să persevereze sau să sărbătorească depășirea unei dificultăți:
Amintește-i că este deja rezilient: „Ești rezistent. Poți depăși această provocare. Adu-ți aminte când ai reușit să...”
Lăudați procesul de a nu renunța: „Uite ce ai realizat! Faptul că nu ai renunțat arată cât de puternic ești.”
Subliniază că eșecul face parte din învățare: „Este în regulă să faci greșeli. Așa învățăm. De fapt, FAIL înseamnă First Attempt In Learning (Prima Încercare de a Învăța).”
Copiii cu o stimă de sine sănătoasă se simt încrezători, competenți și iubiți pentru ceea ce sunt. Un limbaj pozitiv și afirmativ – care exprimă dragostea, încrederea în abilitățile lor și recunoașterea individualității – întărește valoarea lor de sine.
Cuvintele tale devin vocea lor interioară, iar toți avem nevoie de o voce interioară bună. Iată câteva exemple de expresii care îi pot ajuta:
Amintește-i de dragostea ta necondiționată: „Te iubesc așa cum ești, orice ar fi.”
Întărește-i abilitățile: „Ești capabil. Eu cred în tine.”
Sărbătorește unicitatea lui: „Ești din ce în ce mai bun la [hobby/interes]! Este uimitor să te văd progresând.”
Învățarea nu se oprește niciodată. Ca părinte, știi deja asta. Te adaptezi constant la fiecare etapă nouă a copilului tău – fie că începe un sport, o clasă nouă sau un hobby.
Cercetările arată că lăudarea efortului și a procesului de învățare ajută copiii să dezvolte o mentalitate de creștere.
Iată cum poți face acest lucru:
Lăudați efortul, nu rezultatul: „Ai studiat mult pentru test. Sunt mândru de dedicarea ta.”
Încurajați îmbunătățirea: „Ai avut un joc bun! Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun.”
Întărește-i abilitatea de a găsi soluții: „Ești grozav la rezolvarea problemelor, chiar și când nu știi răspunsul imediat.”
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
De fiecare dată când îți asculți copilul cu atenție și răspunzi cu empatie, îi arăți că este prețuit, iubit și înțeles. Comunicarea receptivă creează un atașament sănătos și îi oferă copilului tău sentimentul de siguranță în relația voastră.
Iată câteva idei pentru a întări această legătură:
Găsește moduri creative de a spune „Te iubesc”: „Am zâmbit azi doar gândindu-mă la tine.”
Arată-i că prezența lui este valoroasă: „Îmi faci viața mai frumoasă doar fiind aici.”
Subliniază ceva ce apreciezi: „Râsul tău este cel mai minunat sunet pe care l-am auzit.”
„Cum a fost școala azi?” este, probabil, întrebarea cea mai des auzită de copii. Iar răspunsul lor, de cele mai multe ori, este un sec „Bine.”
Totuși, întrebăm din nou, pentru că ne pasă. Întrebările pe care le adresezi și cuvintele tale creează un spațiu sigur pentru ca micuțul tău să-ți împărtășească gândurile.
Iată câteva sugestii:
Învață-l că a cere ajutor e un semn de putere: „Știu că poți face asta, dar e în regulă să ceri ajutor, dacă ai nevoie.”
Asigură-l de sprijinul tău: „Sunt aici pentru tine, orice s-ar întâmpla.”
Încurajează-l să-și exprime gândurile: „Ideile și opiniile tale sunt importante pentru mine.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.