Când un bebeluș nu plânge niciodată, de obicei acesta își reprimă exprimarea emoțiilor. În plus, poate exista și o cauză fiziologică care îl împiedică să facă acest lucru. Dacă vrei să afli mai multe, nu rata acest articol!
S-ar putea să te simți îngrijorat pentru că vezi că copilul tău nu plânge niciodată, în ciuda faptului că are motive să o facă. Acest lucru se poate datora faptului că își reține lacrimile sau pentru că există de fapt o problemă fiziologică care stă la baza acestui lucru. În primul rând, trebuie să știm care este cauza reală pentru a o rezolva.
Când copiii sunt mici, le dăm voie să plângă, dar odată ce au șapte sau opt ani, le spunem că sunt prea mari pentru asta. Este și mai rău atunci când sunt numite ”fetițe”, din cauza prejudecăților societății.
Chiar și așa, nu trebuie să uităm că toți avem dreptul să plângem, indiferent câți ani am avea. Copiii sub aceste vârste se confruntă, de asemenea, cu dificultăți și probleme care îi fac să se simtă tristi și au nevoie să se exprime prin lacrimi.
Nu este bine să-i încurajezi pe copii să-și rețină lacrimile, acestea fiind o modalitate de a exprima anumite emoții. Durerea care nu se exprimă cu nicio emoție, mai ales în copilărie, rămâne înăuntru și doare. De aceea este atât de important să-i lași să-și exprime emoțiile. Așa cum râd când sunt fericiți, au dreptul să plângă și atunci când se simt triști sau stresați.
Mai mult, imaginați-vă cât de greu poate fi pentru copilul nostru să nu plângă niciodată. Deci, de unde știm când are nevoie de afecțiunea și confortul nostru? Problema nu este că sunt foarte sensibili sau plângăcioși, ci că îi ajutăm să-și exprime emoțiile.
Foto: Vika Glitter/ Pexels
După cum am spus, suprimarea lacrimilor este nesănătoasă și poate avea consecințe asupra dezvoltării emoționale a copiilor și adolescenților. Din acest motiv, trebuie să luăm în considerare următoarele:
- Observați atitudinea noastră față de ei, îmbunătățiți comunicarea și fiți mai înțelegători și afectuoși. Trebuie să le oferim întotdeauna dragostea și sprijinul nostru necondiționat.
- Luați în considerare dacă copilul dumneavoastră are prea mult control asupra emoțiilor sale. Această rigiditate duce la o mare fragilitate și tensiune la copil.
- Vi s-a făcut vreodată rușine că ați plâns: Dacă da, copilul nostru poate crede că această expresie emoțională ne va face de rușine sau pur și simplu nu ne va ajunge.
- Fă-i să simtă că starea lor de spirit, emoțiile și zilele lor bune și rele sunt de interesul nostru. Nu vom putea consola un copil dacă își păstrează durerea pentru el însuși, așa că trebuie să fim mai receptivi.
Foto: Pixabay/ Pexels
Există o boală rară care împiedică bebelușii să plângă. Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii nord-americani, celulele copiilor cu deficiență de NGLY1 nu au suficiente proteine aquaporine și acest lucru nu le permite să producă lacrimi.
Această descoperire, făcută de oamenii de știință de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, ar putea explica unele dintre simptomele acestei boli rare:
- Incapacitatea de a produce lacrimi.
- Întârzieri de dezvoltare.
- Epilepsie multifocală.
- Funcție hepatică anormală.
- Convulsii.
Sunt în jur de 60 de oameni în lume care nu plâng. Mai mult, deocamdată nu există un remediu pentru această boală, iar tratamentele se concentrează pe tratarea unora dintre simptomele care provoacă tulburarea. Cu toate acestea, datorită acestei descoperiri, se pot lua măsuri pentru identificarea anumitor medicamente care ajută la creșterea acvaporinelor.
Foto: Pixabay/ Pexels
Dacă copilul tău nu plânge niciodată și nu înțelegi de ce și ce ar trebui să faci, sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Un bebeluș poate să nu plângă pentru că are o problemă fiziologică care îi face imposibil să facă acest lucru. Mai mult, în multe cazuri, micuții își rețin lacrimile pentru că la un moment dat i-am făcut de rușine sau i-am certat că plâng.
Este important să rețineți că nu trebuie să le spunem copiilor să nu plângă. Ar trebui să plângă dacă au nevoie, pentru că face parte din exprimarea emoțiilor, la fel ca râsul, și nu ar trebui să le fie rușine de asta. Este necesar să normalizăm că atât băieții, cât și fetele pot plânge dacă au chef și dacă ne dorim să aibă o bună dezvoltare emoțională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.