De ce e importantă cina în familie. Efectele asupra dezvoltării copilului. Philip Zimbardo: „De patru ori mai predispuși să consume droguri în viitor”

Data publicării:
Sursă foto: Unsplash.com/ Pablo Merchán Montes
Sursă foto: Unsplash.com/ Pablo Merchán Montes

Celebrul psiholog arată necesitatea cinei în cadrul familiei. Acesta explică cum ne ajutăm copiii prin cinele cât mai dese în familie.



Cina reprezintă una dintre cele mai importante mese ale zilei, în special în contextul familial. Este momentul în care membrii familiei se reunesc după o zi plină de activități individuale și își petrec timpul împreună, împărtășind experiențe, conversând și creând legături emoționale puternice. Importanța cinei în familie nu se limitează doar la aspectul nutrițional, ci este strâns legată de construirea și întărirea relațiilor familiale.

Rolul educativ al cinei

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că mulți dintre noi nu mai acordăm importanță nu numai cinei, dar și celorlalte mese în familie. Renumitul psiholog Philip Zimbardo atrage atenția despre efectul pe care îl are cina în familie asupra tinerilor. Psihologul subliniază importanța dezvoltării corecte a copiilor prin aportul și implicarea activă a părinților prin sintagma: „Este mai ușor să crești un copil puternic decât să repari un adult dărâmat”, în cartea sa „Masculinitate Furată: De ce tinerii bărbați întâmpină probleme și ce e de făcut”.

„Unul dintre momentele în care familiile obișnuiau să povestească- făcând schimb de experiențe, idei, valori și nu numai- era cina. În prezent, aceasta este deja o tradiție antică, fiind mai degrabă încălcată decât respectată.”, spune Philip Zimbardo.

Viața, mai agitată ca înainte

De asemenea, tot în cartea sa regăsim un sondaj realizat acum mai mulți ani asupra „crizei de timp” pe care oamenii o resimțeau din ce în ce mai mult.

„Una dintre statisticile alarmante a arătat că trei din cinci familii considerau că viața era mult mai agitată decât în urmă cu cinci ani, iar acestea nu mai reușeau să facă activități precum a lua cina împreună în mod regulat”, a mai scris psihologul.

Timpul acordat cinei poate feri copilul de presupuse vicii

Pe lângă acest detaliu, autorul adaugă încă un aspect important legat de adolescenți și cină printr-un sondaj care trage un semnal de alarmă cu privire la tinerii noștri. Astfel, psihologul subliniază și mai mult importanta cinei ca simbol și obicei de familie:

„Conform Centrului Național pentru Dependență și Abuz de Substanțe din cadrul Universității Columbia, în comparație cu cu adolescenții care iau între cinci și șapte cine în familie pe săptămână, adolescenții care au parte de cine în familie mai rar (mai puțin de trei ori pe săptămână) au o probabilitate mai crescută de aproximativ patru ori de a fuma tutun, de peste două ori de a consuma alcool, de două ori și jumătate de a utiliza substanțe interzise și de patru ori mai predispuși să consume droguri în viitor”, a punctat psihologul. 

Atitudinea părinților în raport cu stresul

De asemenea, părinții reglează nivelul de stres al copiilor până când copiii vor dobândi capacitatea de autoreglare, se arată în cartea psihologului. Prin urmare, chiar și în momentul cinei, pot apărea discuții cu privire la diverse subiecte între părinți. Modul în care aceștia abordează presupusele discuții pot influența copilul, cum este, spre exemplu, reacția la stres. Mai departe, acesta precizează că:

„Modul în care ei (părinții) reacționează la stres ne influențează dezvoltarea propriei noastre reacții la stres. Interacțiunile timpurii cu mamele noastre sunt un fel de șablon pentru modul în care noi ne vom comporta în relațiile noastre ulterioare”, a mai spus Philip Zimbardo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team | Categorie: Educatie
Tagurile articolului: adolescenti cina copii educatie parinti





pixel