De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / FOTO: freepik.com @syda_productions
EXCLUSIV
De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Gheorghița Badea, profesoară de limba română la Școala Gimnazială nr. 81 din București, și Bogdan Georgescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din București au fost astăzi invitații prof. univ. dr. Sorin Ivan, la DC Edu. Cei trei au discutat, printre altele, și despre rezultatele PISA la română și matematică.



Îngrijorătorul fenomen al analfabetismului funcțional în rândul elevilor români a stârnit discuții aprinse în comunitatea educațională. Conform unui raport recent, 42% dintre elevi se confruntă cu această problemă, care înseamnă că, deși pot citi un text, nu îl înțeleg în totalitate sau parțial. Profesorul universitar Sorin Ivan a subliniat gravitatea situației: „Ce înseamnă asta? Lipsă de antrenament, de capacitate intelectuală?”

„Până la antrenament, cred că avem la bază alte motive mult mai serioase! S-ar putea să vorbim de zone defavorizate, de abandon școlar pentru că știm că copiii din mediul rural sunt folosiți la munca din gospodărie și atunci el nu se mai duce la școală zi de zi și lacunele se instalează. 

În mediul urban, eu văd așa: prea multe ispite pentru elevi! Tehnologia, care este foarte bună și nu putem nega efectul ei, dar poate că aici trebuie găsit un echilibru între cât folosim această tehnologie și trebuie să vină părintele alături de propriul copil, să-l monitorizeze, să-l verifice, cât îi permite să folosească telefonul”, a spus profesoara de limba română Gheorghița Badea.

Citește și Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / VIDEO

Prof. Gheorghița Badea: „De ce îi dă telefonul la școală? Că eu nu înțeleg lucrul acesta!”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

În plus, profesoara Badea a subliniat importanța respectării regulilor în educație și necesitatea unui suport parental adecvat: 

„De ce îi dă telefonul la școală? Că eu nu înțeleg lucrul acesta! La școală copilul trebuie să aibă alte preocupări! (...) Există regulă, dar în România regulile sunt făcute să fie încălcate.

Avem mari probleme în a implementa aceasta regulă. Încercăm să explicăm, să îi facem să înțeleagă rostul acestei măsuri pentru că nu-l avantajează pe copil nici dacă-i sună telefonul în timpul orei, nici dacă în timpul pauzei stă cu telefonul. 

Trebuie găsit echilibru între a folosi tehnologie și a învăța, a citi. Pentru că tu dacă nu înțelegi un text, este clar că tu nu ai citit din clasa pregătitoare, de atunci de când trebuia!”, a mai spus Gheorghița Badea, profesoară de limba română.

„Să știți că toate problemele ar avea rezolvare dacă familia ar fi aproape de ceea ce transmite școala. Ai adus copilul la școală, trebuie să înțelegi că ai de făcut echipă cu oamenii de acolo din școală!”, a concluzionat ea.

Testele PISA și matematica

SURSA FOTO: freepik.com @gritsiv

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a mai subliniat la DCEdu: „Testele PISA și matematica. Din ce am urmărit până acum, nici la matematică rezultatele nu sunt strălucite. Stăm prost, suntem pe ultimul loc în Europa. De ce ocupăm locurile acestea? Sunt relevante testele acestea PISA? Pentru că s-a pus problema că nu sunt relevante pentru sistemul nostru”

Bogdan Georgescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din București, a argumentat că testele PISA sunt esențiale în contextul pregătirii elevilor pentru viață: „Sunt relevante pentru că noi la școală încercăm să-i pregătim pe copii pentru viață”. 

În opinia sa, există două motive majore pentru rezultatele scăzute ale elevilor români la aceste teste. 

„Consider că sunt două motive principale pentru rezultatele elevilor români la testele PISA. Unul, sunt zonele defavorizate, mai ales la sate unde trebuie făcute niște schimbări radicale. Și al doilea motiv, la orașe, este acest fapt că facem prea puțină matematică aplicată și copiii nu înțeleg legătura dintre matematică și viață”, a spus Bogdan Georgescu, profesor de matematică.

Prof. Bogdan Georgescu: „Avem atâția oameni creativi și de calitate, dar nu-i lăsăm să-și pună ideile în practică și în valoare!”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Profesorul Georgescu a pledat pentru o schimbare profundă în sistemul educațional românesc, evidențiind potențialul creativ și calitățile inovatoare ale cadrelor didactice locale: 

„Ar trebui să schimbăm modelul învățământului românesc. Sincer, eu nu aș lua un model din altă parte. Avem atâția oameni creativi și de calitate în sistem, iar ceea ce facem noi la ora actuală este că nu-i lăsăm să-și pună ideile în practică și în valoare! 

Dacă am descentraliza școlile și am lăsa directorii eficienți și cu colectivele de calitate să facă lucrurile altfel, părerea mea este că vom avea suficiente exemple de bună practică încât să schimbăm radical în bine lucrurile din învățământul românesc și să fim noi un model pentru sistemele de învățământ din alte țări”, a concluzionat el. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel