Un comportament aparent inofensiv, precum respirația pe gură, este principala cauză a alterării dezvoltării faciale la copii.
Explicația acestei relații cauzale ne este oferită de Dr. Christian Calvo Henríquez, membru al comisiei de Rinologie din cadrul Societății Spaniole de Otorrinolaringologie și Chirurgie a Capului și Gâtului (SEORL-CCC).
„Oasele feței sunt mult mai maleabile decât ne-am imagina inițial. Sunt atât de maleabile, încât musculatura feței, precum limba, buzele sau mușchii obrajilor (bucinatorii), pot modifica dezvoltarea lor”, spune specialista pentru Hola.com.
Dr. Calvo explică faptul că poziționarea corectă a limbii are un efect pozitiv asupra dezvoltării faciale, deoarece „atunci când limba este pe cerul gurii, iar acest lucru se întâmplă când avem gura închisă, ea stimulează treptat dezvoltarea maxilarului superior (partea centrală a feței), direcționând-o spre laterale, înainte și în sus”.
SURSA FOTO: Freepik.com@drobotdean
În schimb, dacă limba nu este poziționată corect, efectul este invers: „Atunci când gura este deschisă, pentru a putea respira, limba nu mai îndeplinește această funcție, iar fața se alungește.
În schimb, buzele și mușchii obrajilor (bucinatorii) continuă să își îndeplinească rolul, apăsând dinții spre interior, ceea ce se numește compresie maxilară”.
Consecințele deformării faciale la copii din cauza respirației pe gură
„Cele mai vizibile consecințe sunt estetice, ceea ce îi face pe mulți părinți să consulte un specialist, deoarece prima problemă pe care o observă este lipsa de spațiu”, explică Dr. Calvo Henríquez. „Maxilarele devin din ce în ce mai mici, iar dinții nu mai au loc suficient.”
Totuși, Dr. Calvo Henríquez subliniază că efectele respirației pe gură depășesc cu mult aspectul fizic: „S-a demonstrat că acești copii au un risc mai mare de moarte subită în copilărie din cauza compresiei maxilare.”
Pe lângă acest risc grav, pot apărea și alte probleme, cum ar fi tulburările posturale, care sunt frecvente în astfel de cazuri.
Specialistul explică faptul că aceste tulburări apar deoarece copiii adoptă poziții compensatorii pentru a-și menține căile respiratorii deschise.
„Compensările se conectează unele cu altele: o problemă în gât se propagă în umeri, coloană lombară, pelvis, genunchi și picioare, afectând întregul corp.”
SURSA FOTO: Freepik.com@8photo
De asemenea, copiii care respiră pe gură sunt mai predispuși la sforăit și apnee în somn. „La vârsta adultă, acești pacienți se confruntă frecvent cu dureri la nivelul articulației temporomandibulare (maxilarului).”
În plus, aceste efecte pot influența și performanța școlară, deoarece copiii pot întâmpina dificultăți de pronunție din cauza lipsei de spațiu, iar apneea în somn poate duce la oboseală excesivă și somnolență pe parcursul zilei.
Așa cum era de așteptat, tratamentul nu este întotdeauna la fel, ci variază în funcție de caz și de cauza care a dus la deformarea facială.
„Ceea ce observăm este consecința finală, dar originea nu este întotdeauna aceeași. De aceea, există pacienți care trebuie să treacă prin chirurgie pentru a rezolva obstrucția nazală, însă o mare majoritate nu au nevoie de aceasta.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.