Somnul este reparator, mai ales după o zi grea. Cu atât mai mult în timpul sarcinii, când oboseala apare mai ușor, chiar și după eforturi modeste. Unele date din literatură ne spun că somnul insuficient ar putea fi un factor de risc pentru apariția patologiei obstetricale.
Într-adevăr, s-a observat că somnul care durează mai puțin de 5 ore în timpul nopții este asociat cu o creștere în greutate redusă a mamei în timpul sarcinii și un risc mai mare de naștere prematură.
În special, femeile care sforăie (și care suferă de apnee în somn) au o frecvență mai mare de o creștere lentă a fătului. Este posibil ca, în acest caz, să existe o reducere a oxigenării bebelușului, așa cum arată un studiu care arată o secreție crescută de eritropoietină la făt, o încercare de a compensa transportul crescut de oxigen. Alte date indică o incidență mai mare a diabetului gestațional.
Nu este ușor de înțeles de ce se întâmplă asta. Unii susțin ipoteza că întocmai conținutul scăzut de oxigen poate provoca lipsa de substanțe antioxidante și activarea sistemului simpatic (cu modificări ulterioare ale tensiunii arteriale) și creșterea nivelului plasmatic de cortizol (hormonul stresului), cu consecințe ale unui risc obstetric mai mare.
Somnul tulburat și insomnia sunt, așadar, semne care nu trebuie subestimate, și pentru că în unele cazuri pot fi un simptom al unei tulburări depresive.
În alte cazuri, pot reveni la normal, mai ales în timpul sarcinii avansate, când, din cauza dimensiunii burticii, devine dificil să dormi profund.
Regula de bază este să încerci întotdeauna să dormi pe partea stângă, să îmbunătățești oxigenarea placentară și să eviți mesele îmbelșugate la cină, precum și consumul de alcool.
Dacă suferiți de o tulburare de somn, discutați cu medicul dumneavoastră. În cazuri selectate, se poate practica polisomnografia, o examinare pentru evaluarea parametrilor respiratori în timpul somnului.
Dacă oxigenarea maternă este compromisă semnificativ, dispozitivele de ventilație cu presiune pozitivă (CPAP) pot fi utilizate pentru a menține căile respiratorii deschise.
- În primul rând, reglați ritmul somn-veghe mergând la culcare și trezindu-vă dimineața mai mult sau mai puțin la aceeași oră.
- Eliminați din dormitor televizorul și orice alt element de distragere a atenției... dormitorul trebuie să fie asociat exclusiv cu odihna și relaxarea. Dacă nu poți adormi repede alegeți să citiți o carte.
- Faceți exerciții fizice moderate doar în timpul zilei evitând orele de seară.
- Mănâncă la ore regulate, cu cel puțin două ore înainte de culcare, mese nu prea abundente mai ales la cină. Consumați alimente bogate în carbohidrați și calciu care conțin triptofan, precursor al serotoninei, neurotransmițătorul care favorizează somnul.
- Evident, reduceți consumul de cafea și alte băuturi pe bază de cola sau ciocolată.
-Se poate dovedi util să beți ceaiuri relaxante din plante și, eventual, obiceiul de a face o baie caldă relaxantă înainte de a merge la culcare.
- Poziția asumată în timpul somnului este fundamentală. Poziția întinsă pe partea stângă cu genunchii ușor îndoiți, eventual cu o pernă între picioare este.
Această poziție este cea mai bună, deoarece împiedică greutatea fătului să apese asupra organelor interne și a vaselor de sânge. De fapt, presiunea pe vena cavă inferioară provoacă amețeli și tensiune arterială scăzută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.