Toți părinții știu cât de des se întâmplă ca cei mici să se certe, să plângă sau să fie supărați dintr-un motiv sau altul.
Și, de obicei, dacă îi întrebi ce s-a întâmplat, ai parte de răspunsuri ca: „El m-a lovit!” sau „Ea mi-a luat jucăria!”.
Asta face parte din procesul normal de creștere, dar, mai mult decât atât, este și un moment perfect pentru a le învăța abilități esențiale pentru viață: cum să rezolve conflictele în mod pașnic. Și de ce este atât de important!
În primul rând, un copil care învață cum să își exprime calm supărarea sau nemulțumirea învață să comunice eficient. Nu mai este doar despre „Mi-ai luat jucăria!” sau „Mă simt rău pentru că…”.
SURSA FOTO: Freepik.com@pch.vector
Învață cum să spună exact ce simte și ce își dorește, folosind cuvintele corecte.
De exemplu, un copil care știe să spună „Nu îmi place când îmi iei jucăria pentru că mă simt neimportant”, va reuși nu doar să își exprime sentimentele, dar și să își facă prietenii să înțeleagă perspectiva lui.
Conflictul este, în general, o parte normală a copilăriei. Dar învățându-i pe cei mici să găsească soluții pașnice, le reduci șansele de a recurge la agresivitate.
Când un copil învață cum să își regleze emoțiile și să ajungă la o înțelegere fără a lovi sau a țipa, acest comportament nu va fi folosit ca o metodă primară pentru a rezolva problemele. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea unei personalități echilibrate.
În momentul în care un copil învață cum să își gestioneze conflictele în mod pașnic, învață și să îi asculte pe ceilalți. Empatia se învață practic prin interacțiuni de zi cu zi.
SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro
Dacă îi înveți pe cei mici să înțeleagă punctul de vedere al altora și să caute o cale de mijloc, aceștia vor fi mult mai empatici și mai înțelegători, nu doar cu frații sau prietenii lor, ci și cu ceilalți oameni pe parcursul vieții lor.
Atunci când un copil știe cum să rezolve conflictele într-un mod calm, matur și rațional, acesta va dezvolta relații mult mai sănătoase pe termen lung.
Copiii care sunt capabili să își exprime opiniile fără a ridica vocea sau a recurge la acuzații vor atrage alți copii care apreciază respectul și calmul în discuții.
Mai mult decât atât, această abilitate se va dovedi extrem de utilă și în viața de adult, în relațiile de muncă sau în familie.
SURSA FOTO: FREEPIK.com@freepik
Acum că am înțeles de ce este important să îi învățăm pe copii să rezolve conflictele în mod pașnic, poate te întrebi cum putem face asta.
Iată câteva idei:
Modelarea comportamentului: Copiii învață foarte mult observându-ne pe noi, părinții lor. Dacă le arătăm calm în fața unui conflict, ei vor învăța să imite acest comportament.
Împărțirea emoțiilor: Ajută-l pe copil să își exprime ce simte în momentul unui conflict. „Înțeleg că ești supărat pentru că…”, „Cum te simți când…?”.
Acest tip de dialog deschide calea spre soluționarea conflictelor.
Discuțiile despre soluții: În loc să le spui „Nu te mai certa!”, întreabă-l: „Ce crezi că ar fi o soluție bună pentru amândoi?”. Încurajează-i să fie creativi și să găsească soluții care să mulțumească pe toată lumea.
Încurajarea negocierii: Dacă doi copii vor același lucru (jucăria, locul de joacă, etc.), încurajează-i să negocieze. Explică-le cum pot ajunge la un compromis.
Deși e ușor să vrei să „rezolvi” conflictele pentru ei, poate cea mai bună cale de a-i ajuta este să le oferi instrumentele pentru a învăța cum să o facă singuri – calm, cu respect și cu înțelegere!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.