De ce este importantă relația dintre bunici și nepoți?

Data publicării:
De ce este importantă relația dintre bunici și nepoți? / FOTO: freepik.com@Gerges Haleem
De ce este importantă relația dintre bunici și nepoți? / FOTO: freepik.com@Gerges Haleem

Bunicii sunt persoane foarte importante pentru copii. Uneori au grijă de ei, alteori îi ajută pe părinți cu unele sarcini zilnice, cum ar fi să-i ia de la școală sau să petreacă o după-amiază cu ei.



Pe scurt, ei pot deveni un mare punct de referință și o persoană foarte importantă pentru copiii dumneavoastră.
 
Bunicii tind să experimenteze relația cu nepoții lor într-un mod mai liber și mai calm decât părinții, deoarece au deja experiență. Ei nu sunt preocupați de incertitudini și știu cum să rezolve problemele cotidiene legate de cei mici, iar alături de aceștia se pot bucura de momente și activități diferite de cele pe care le fac în viața de zi cu zi.

Ce beneficii aduc bunicii copiilor?

Sursa foto: freepik.com@wirestock

Beneficiile pe care bunicii le aduc nepoților lor depind de timpul pe care îl petrec cu ei și de gradul de implicare existent. De obicei, este vorba de timp liber, iar uneori, din cauza muncii părinților, aceasta poate fi prelungită și ei devin coîngrijitori ai nepoților. Acestea sunt beneficiile pe care bunicii le aduc celor mai tineri membri ai familiei:

Transmiterea valorilor și tradițiilor

Bunicii sunt ca niște gardieni ai istoriei familiale și culturale și o pot transmite nepoților lor, îi învață, de asemenea, tradițiile familiale, iar copiilor le va face plăcere să învețe lucruri de la ei. Acest lucru îi va ajuta pe copii să își dezvolte identitatea și sentimentul de apartenență la familie. 

Bunicilor le place să își spună poveștile și să vorbească despre părinții lor când erau tineri. Aceste povești îi încântă și îi amuză pe nepoți.

Sprijin emoțional și legături

Sursa foto: freepik.com

Bunicii și nepoții creează adesea legături emoționale unice și foarte puternice care durează o viață întreagă. Atunci când un copil are o îngrijorare sau o problemă, el sau ea poate găsi refugiu emoțional și reasigurare în bunicii săi. În plus, relația cu bunicii va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale celor mai mici copii. Ei vor învăța să comunice și să relaționeze cu persoane de vârste diferite, ceea ce îi va ajuta pe măsură ce cresc.

Lecții de viață

Experiența și înțelepciunea bunicilor sunt o sursă inepuizabilă de învățături și învățare pentru copii. În plus, alături de bunici, copiii mici vor avea ocazia să dobândească cunoștințe practice și abilități utile pentru orice moment din viață. Poate fi vorba de lucruri simple, cum ar fi să învețe cum să gătească mâncăruri ușoare, să meargă la cumpărături sau să facă treburile casnice. De asemenea, poate fi vorba despre învățarea unor valori precum respectul, demnitatea, încrederea și recunoștința.

Încurajarea gândirii critice și a curiozității

Copiii își vor putea dezvolta gândirea critică și curiozitatea prin intermediul conversațiilor și anecdotelor cu bunicii lor. Gândirea critică îi va ajuta să aibă propria opinie cu privire la diverse probleme care le afectează viața și să pună la îndoială realitatea.

Beneficiile nepoților pentru bunici

Sursa foto: freepik.com

În relația dintre nepoți și bunici, beneficiile sunt reciproce. Cu toții am experimentat cum multe persoane în vârstă par să întinerească atunci când sunt alături de copii mici.
Iată care sunt beneficiile pe care nepoții le aduc bunicilor:

Creșterea vitalității.

Nepoții îi ajută pe bunici să-și recapete vitalitatea, să vadă un sens în viață și să se simtă utili. Conform mai multor studii, persoanele cu nepoți trăiesc mai mult, își îmbunătățesc calitatea vieții, iar relația cu nepoții ajută la prevenirea demenței senile și a depresiei.

Creșterea stimei de sine

Mulți părinți, din diverse motive, apelează la bunici pentru ajutor cu copiii lor. Acest lucru înseamnă că bunicii simt că au o importanță pentru fiii și fiicele lor, precum și pentru nepoți. De asemenea, ei pot avea un rol de mediator în conflictele dintre părinți și nepoți, astfel încât să poată reconcilia pozițiile, să asculte ambele părți și să încerce să ajungă la soluții. Toate aceste elemente îi fac pe bunici să se simtă iubiți, valorizați și le întăresc stima de sine.

Contactul cu realitatea

Nepoții își pot ajuta foarte mult bunicii să fie în contact cu noile tehnologii, să învețe cum să le folosească sau să fie conștienți de tendințele actuale. În acest fel, ei se pot raporta la realitate și pot înțelege mai bine vremurile în care trăiesc.

Cum să generați o relație bună între bunici și nepoți

Sfaturi pentru o relație bună între bunici și nepoți

O relație bună între fiii și fiicele tale și bunicii lor depinde de multe circumstanțe și le poți genera urmând câteva sfaturi precum cele de mai jos:

Încurajați contactele frecvente. Relația dintre bunici și nepoți se va îmbunătăți cu cât vor petrece mai mult timp împreună. Dacă bunicii locuiesc departe, puteți pregăti întâlnirea în avans și va fi un moment unic alături de nepoții lor.

Creați o atmosferă pozitivă. Este important ca bunicii să învețe să creeze o atmosferă pozitivă, fără plângeri sau reproșuri, cu excepția corecțiilor, astfel încât copiii să învețe. Acest lucru va crea încredere reciprocă.

Faceți activități care să țină cont de vârsta nepoților. Bunicii pot face o multitudine de activități cu nepoții lor în funcție de vârsta lor. De exemplu, dacă sunt copii mai mici, puteți merge în parc pentru ca ei să se poată juca cu copii de vârsta lor sau să mergeți la o piesă de teatru pentru copii. Cu nepoții mai mari puteți merge în excursii sau la concerte sau muzee, de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





DC Media Group Audience
pixel