De ce își uită părinții copiii în mașini? Psihologul Renata Iancu, explicații: „Memoria umană NU este perfectă, există erori și i se poate întâmpla oricui!”

Data publicării:
De ce își uită părinții copiii în mașini? Psihologul Renata Iancu, explicații: „Memoria umană NU este perfectă, există erori și i se poate întâmpla oricui!” / FOTO: freepik.com @davit85
EXCLUSIV
De ce își uită părinții copiii în mașini? Psihologul Renata Iancu, explicații: „Memoria umană NU este perfectă, există erori și i se poate întâmpla oricui!” / FOTO: freepik.com @davit85

Zeci de copii își pierd viața, anual, după ce sunt uitați de părinți în mașini în zilele călduroase de vară. Renata Iancu, psiholog, a explicat pentru PărințișiPitici.ro acest fenomen cunoscut sub numele de „sindromul bebelușului uitat” și a detaliat factorii psihologici și cognitivi care contribuie la aceste incidente devastatoare.



„Uitarea copiilor în mașină este un fenomen tragic care poate fi explicat prin înțelegerea modului în care funcționează memoria umană și procesele cognitive. Acesta se numește «sindromul bebelușului uitat» și există câțiva factori psihologici și cognitivi care contribuie la astfel de incidente.

De exemplu, memoria prospectivă implică amintirea de a efectua o acțiune intenționată în viitor, cum ar fi scoaterea unui copil din mașină. Acest tip de memorie poate eșua, mai ales atunci când activitățile de rutină sunt întrerupte.

Dacă suntem stresați sau distrași se poate întampla ca memoria pe termen scurt să ne dea o eroare, a spus Renata Iancu pentru ParintisiPitici.ro.

Supraîncărcare cognitivă

În ziua de astăzi ni se impune adesea să jonglăm cu multiple sarcini simultan. Potrivit psihologului Renata Iancu, această suprasolicitare crește probabilitatea ca un părinte să uite că și-a lăsat copilul în mașină.

„Viața modernă implică adesea să fim multitasking și abordarea diverșilor factori de stres, care pot duce la suprasolicitare cognitivă.

Atunci când mintea unui părinte este preocupată de sarcini multiple, stres la locul de muncă sau probleme personale, resursele lor cognitive sunt întinse, crescând probabilitatea de a uita, mai explică psihologul.

Citește și Inima unei fetițe s-a oprit pentru totdeauna, după ce tatăl ei a uitat-o timp de cinci ore în mașină: Bărbatul credea că a lăsat-o la creșă

Lipsa indiciilor vizuale sau auditive

Un alt factor extrem de important este lipsa indiciilor vizuale sau auditive.

„Dacă copilul doarme sau este liniștit, există mai puține mementouri pentru părinte care să-l avertizeze ca cel mic este prezent. Această lipsă de indicii poate duce la uitarea copilului, mai ales în perioadele aglomerate sau stresante”, a mai spus Renata Iancu.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Amintirile false

Creierul uman are tendința de a umple golurile de memorie cu informații bazate pe rutina obișnuită. Astfel, părinții își pot forma amintiri false că au lăsat deja copilul în siguranță, atunci când, de fapt, nu au făcut acest lucru. 

„Uneori, părinții își pot forma o amintire falsă că au lăsat deja copilul, deoarece mintea lor umple golurile bazate pe comportamentul de rutină.

Părinții pot fi conștienți de pericol, dar cu toate astea să uite copilul în mașină. Deci nu putem spune că este vorba de neglijare.

Este bine să înțelegem că memoria umană nu este perfectă, că există erori și că i se poate întâmpla oricui

Importat este să stabilim diferite strategii care să ajute la prevenirea acestor tragedii atunci când apar situații de schimbări în rutina zilnică”, a mai explicat psihologul Renata Iancu.

Vezi și S-a întâmplat din nou! Bebeluș de 7 luni, uitat de tatăl său în mașină. Trupul neînsuflețit, descoperit pe bancheta din spate abia după muncă

Studiu: Copiii lăsaţi în maşinile expuse la soare pot deceda într-o oră

Un copil lăsat într-o mașină parcată sub soare timp de o oră poate suferi de hipertermie severă, care poate duce la deces.

Cercetările efectuate de Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea San Diego din California au demonstrat că temperatura dintr-o mașină expusă direct la soare poate ajunge rapid la niveluri periculoase.

Deși nu există o temperatură precisă la care se instalează insolația, se estimează că, dacă temperatura corpului unui copil depășește 40 de grade Celsius timp de o perioadă îndelungată, riscul de moarte este semnificativ.

Studiul a arătat că în condiții de caniculă, temperatura medie din interiorul unei mașini parcate la soare pentru o oră poate atinge 46,7 grade Celsius. La umbră, temperatura din interiorul unei mașini poate ajunge la 37,8 grade Celsius după aceeași perioadă.

Efectele negative ale hipertermiei pot începe la temperaturi mai mici de 40 de grade Celsius, iar supraviețuitorii unor astfel de expuneri pot suferi daune grave la nivelul creierului și altor organe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel