”De ce mă ia în râs fiul meu adolescent și nu am nicio autoritate în fața lui?”: Cum să te comporți în aceste situații

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

A avea un copil adolescent ar trebui considerat un sport cu risc ridicat. Nu este ușor de însoțit în această fază a vieții, care se caracterizează prin a fi plină de provocări și cercetări. 



Relația cu ei este de obicei o sursă de incertitudine, adrenalină și confuzie. Înțelegerea lor este mult mai dificilă decât ne-am dori. Comunicarea cu greu poate decurge armonios. Obstacolele din această legătură apar în fiecare zi și uneori credem că nu putem face nimic pentru a îmbunătăți comunicarea cu fiul nostru adolescent.

În plus, suntem adesea obiectul lor preferat de ridicularizare, glume deranjante și comentarii jignitoare. Chiar doare. Dar, deși această idee ne trece regulat prin minte, trebuie să înțelegem că asta nu înseamnă că ei nu ne iubesc  Citiți mai departe dacă trebuie să găsiți un motiv pentru atitudinile lipsite de empatie ale copilului dumneavoastră.

Fiind mame de adolescent

Când copiii sunt mici, își văd părinții ca pe niște oameni perfecți, atotputernici. Ei cred că știu totul și că pot face totul. Acesta este motivul pentru care își apreciază compania, îmbrățișările, jocurile și conversațiile lor. Și manifestările publice de afecțiune nu sunt o problemă.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-4842218-1_05190500.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Copiii cresc și își lasă în urmă rolurile de copii. În același timp, încetăm să mai arătăm perfect. Această descoperire schimbă întregul peisaj. Să vorbim despre punctul de cotitură care vine când copiii noștri încetează să mai fie copii și devin adolescenți. 

Când sosește momentul de temut, chiar dacă nu este întotdeauna atât de grav pe cât pare, observăm o schimbare bruscă a atitudinilor lor care doare, enervează și deconcertează. În mintea noastră apar întrebări tipice: Cum se poate ca cineva care se comporta ca cel mai mare admirator al meu acum să mă insulte zilnic? În ce moment am devenit cel mai mare dușman al tău? De ce nu mă mai lasă să-l îmbrățișez?...

Glume, comentarii jignitoare și rușine

Adolescența este o fază de confuzie, îndoieli și descoperiri. Ei nu se înțeleg pe ei înșiși, așa că a aștepta ca noi să-i înțelegem este destul de iluzoriu. Ideea este că, în orice moment, încep să provoace autoritatea, mințind despre unde sunt și cu cine, jucându-se cu limitele și testându-ne hotărârea.

În această călătorie, se pare că suntem ținta lui ușoară, în timp ce prietenii săi devin cei mai buni aliați ai săi. Când vrem să ne apropiem să vorbim, suntem ridiculizați și umiliți chiar și în fața altora.

Tocmai când este cu prietenii săi , atitudinile lui neplăcute par să devină mai intense. 

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-6214650_25384200.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

De ce fiul nostru adolescent ne respinge brusc?

Copiii noștri adolescenți ne resping pentru că trebuie să se diferențieze de cei care îi îngrijesc. Ei caută descoperirea propriei identități, departe de noi. Prin urmare, doresc să obțină o mai mare autonomie și să înceapă să ia propriile decizii. Practic, vor să se simtă liberi să se regăsească. În același timp, trebuie să-și găsească interesele și dorințele autentice, să-și construiască propriile convingeri și să dezvolte gândirea critică.

Pentru a face această cercetare eficientă, recurgem adesea la atitudini care ne rănesc și ne irită. Dezaprobându-ne ei câștigă independența.

Cum să te comporți în aceste situații

Este esențial să știm că atâta timp cât rebeliunea rămâne în limitele legitime, nu trebuie să ne facem griji. Cu toate acestea, dacă provocarea autorității, lipsa de respect și comportamentul antisocial apar excesiv, este important să consultați un profesionist în sănătate mintală.

În cazul în care comportamentul lipsit de empatie cu adulții nu depășește limita așteptărilor, trebuie să evităm să luăm comentariile lor jignitoare și să ne batem joc de ei personal. Este necesar să ne punem limite pentru a sublinia importanța respectării celorlalți, fără a uita faza deosebit de vulnerabilă prin care trece fiul nostru adolescent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel