De ce maternitatea este mai dificilă astăzi? Psiholog: „Există două motive principale!”

Data publicării:
De ce maternitatea este mai dificilă astăzi? Psiholog: „Există două motive principale!” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
De ce maternitatea este mai dificilă astăzi? Psiholog: „Există două motive principale!” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

De ce a fi mamă în zilele noastre poate fi așa complicat? Potrivit psihologului Shefali Tsabary, există două motive principale. 



Multe mame își pun astăzi întrebări precum „am eșuat ca mamă?” sau „ar trebui să fie întotdeauna atât de greu?”.

Este evident că în prezent, povara psihică asupra mamelor este din ce în ce mai semnificativă, notează yourtango.com. Între gestionarea vieții de zi cu zi a copiilor, zilele aglomerate la serviciu și, pe deasupra, a fi un partener model, mamele de astăzi trăiesc mai multe zile într-una singură.

În podcastul „Relații deschise: Transformarea împreună”, psihologul Shefali Tsabary explică de ce crede că a fi mamă în prezent este foarte complicat.

Vechile reflexe din societate, încă relevante

Prima observație a expertului este că mamele sunt încă prea des singure. Și nu se referă doar la mamele singure.

„În familii, mama este încă foarte izolată. Chiar dacă tații au făcut progrese, există încă reflexe vechi care fac ca femeia să gestioneze totul, în special copiii.”

Shefali Tsabary oferă un exemplu: „pe cine contactează profesorul dacă există o problemă la școală? Pe mama, desigur. Și totuși, poate că tatăl este foarte implicat, dar există totuși o formă de condiționare care face ca societatea să se îndrepte spontan spre mamă.”

„Educația a devenit puțin prea complicată”

Expertul oferă o altă explicație pentru dificultățile de astăzi: prea multe opțiuni sunt disponibile părinților și, prin urmare, mamelor. Există multiple opțiuni pentru metode de educație, materiale de învățare, scutece, lapte etc.

„Educația copiilor a devenit puțin prea complicată”, spune expertul, care sugerează „alegerea a două opțiuni și renunțarea la orice altceva. Copilul are doar de ales între două variante: să se joace cu bastoane sau să se joace cu bile. Da, asta e tot.”

„Dar, din nou, am făcut creșterea copiilor – și, implicit, maternitatea – să fie prea complicată. Așa că, dacă vrem să ușurăm maternitatea, trebuie să începem prin a elimina lucrurile care o îngreunează în primul rând”, conchide expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel