Rețeaua socială vă poate influența sănătatea la fel de mult ca rutina de exerciții fizice. David Robson, autorul unei noi cărți despre relații, analizează dovezile și motivele acestei legături surprinzătoare.
Publicitate
Dacă ați acordat atenție celor mai recente idei privind bunăstarea și longevitatea, veți fi observat că se pune tot mai mult accent pe starea relațiilor noastre. Ni se spune că oamenii cu rețele sociale înfloritoare tind să fie mult mai sănătoși decât cei care se simt izolați.
Interacțiunile noastre cu ceilalți sunt atât de strâns legate de longevitatea noastră, încât Organizația Mondială a Sănătății tocmai a înființat o nouă Comisie privind conexiunile sociale, numind-o „o prioritate globală în materie de sănătate”.
Este posibil să fiți puțin sceptici cu privire la aceste afirmații și la mecanismele misterioase care ar trebui să lege bunăstarea noastră fizică de puterea relațiilor noastre. Dar înțelegerea noastră a modelului „biopsihosocial” al sănătății a crescut de zeci de ani. În timp ce investigam știința pentru cartea mea The Laws of Connection, am descoperit că prieteniile noastre pot influența totul, de la puterea sistemului nostru imunitar până la șansele noastre de a muri de boli de inimă.
Concluziile acestei cercetări sunt clare: dacă dorim să trăim o viață lungă și sănătoasă, ar trebui să începem să acordăm prioritate oamenilor din jurul nostru.
Rădăcinile acestei științe pot fi urmărite până la începutul anilor 1960. Atunci, Lester Breslow de la Departamentul de Sănătate Publică din statul California a demarat un proiect ambițios de identificare a obiceiurilor și comportamentelor care duc la o longevitate mai mare. Pentru a face acest lucru, a recrutat aproape 7 000 de participanți din împrejurimile comitatului Alameda.
Prin intermediul unor chestionare cuprinzătoare, el a construit o imagine extraordinar de detaliată a stilurilor lor de viață și apoi a urmărit starea lor de bine în anii următori.
În decurs de un deceniu, echipa lui Breslow a identificat multe dintre ingredientele despre care știm acum că sunt esențiale pentru o sănătate bună: nu fumați; beți cu moderație; dormiți între șapte și opt ore pe noapte; faceți mișcare; evitați gustările; mențineți o greutate moderată; luați micul dejun. La momentul respectiv, constatările au fost atât de izbitoare încât, atunci când colegii săi i-au prezentat rezultatele, el a crezut că îi joacă o farsă. Nu este nevoie să vă explic mai în detaliu aceste orientări - „Alameda 7” reprezintă în prezent baza majorității orientărilor în materie de sănătate publică.
Cercetările au continuat, însă, și până în 1979, doi dintre colegii lui Breslow - Lisa Berkman și S Leonard Syme - au descoperit un al optulea factor care influența longevitatea oamenilor: legăturile sociale. În medie, persoanele cu cel mai mare număr de legături erau la jumătate mai predispuse la moarte decât persoanele care aveau rețele mai mici.
Rezultatul a rămas valabil chiar și după ce au fost controlați factori precum statutul socioeconomic și starea de sănătate a persoanelor la începutul studiului, precum și consumul de țigări, exercițiile fizice și regimul alimentar, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.