De ce recurge copilul la tantrum? Adevărul din spatele exploziilor emoționale. Violeta Mihalașcu: „Micuțul este destul de inteligent să vadă ce funcționează!” / VIDEO

Data publicării:
De ce recurge copilul la tantrum? Adevărul din spatele exploziilor emoționale. Violeta Mihalașcu: „Micuțul este destul de inteligent să vadă ce funcționează!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
De ce recurge copilul la tantrum? Adevărul din spatele exploziilor emoționale. Violeta Mihalașcu: „Micuțul este destul de inteligent să vadă ce funcționează!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Pentru a înțelege și pentru a gestiona lumea din jur, copiii apelează la diverse comportamente pentru a se adapta, iar tantrumurile sunt printre cele mai provocatoare pentru părinți. 



În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a ridicat o temă de interes major: „La ce folosesc tantrumurile? De ce recurg copiii la ele?”

Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental, a oferit o explicație detaliată care ar putea schimba modul în care părinții înțeleg aceste manifestări emoționale intense.

Ce este un tantrum și de ce apare?

În mod obișnuit, un tantrum este perceput ca o izbucnire de furie, frustrări sau emoții intense pe care copilul nu știe cum să le gestioneze. Violeta Mihalașcu explică faptul că, la nivel de bază, tantrumurile sunt o formă de reglare emoțională.

„Pentru a-și scădea nivelul intensității emoției pe care o simt în momentul respectiv. Este furie, o simt foarte puternic, apelează la anumite comportamente ca să poată să reducă acea intensitate și să poată să trăiască la un nivel minim, pentru că altfel ne ardem foarte rapid dacă trăim emoțiile atât de puternic, explică psihologul.

Cu alte cuvinte, tantrumul poate fi văzut ca un mecanism de protecție, o cale de a elibera presiunea emoțională acumulată.

Citește și Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / VIDEO

Tantrumul ca strategie de comunicare

SURSA FOTO: freepik.com @hifzhan graphics

Pe măsură ce copiii cresc și încep să dezvolte o înțelegere mai complexă a dinamicii relațiilor, tantrumurile nu mai sunt doar un răspuns la emoții copleșitoare. Acestea pot deveni, conform Violetei Mihalașcu, și „metode eficiente de a convinge părintele să facă anumite lucruri”.

„În situația în care în istoricul lor și în precedentul lor s-au întâmplat tantrumurile într-o manieră de tipul criză emoțională - părintele rezistă - criză emoțională - părintele rezistă. Copilul continuă pentru că n-are nimic în program în afară de criză emoțională toată ziua, părintele are multe chestii pe cap, nu mai rezistă, cedează, oferă copilului ceea ce i-a spus deja că nu-i poate oferi și atunci se creează o altă asociere asupra acestui comportament. Și, atunci, copilul poate să se bucure și de acest beneficiu, poate să-l caute”, explică Violeta Mihalașcu.

În esență, copilul începe să asocieze tantrumul cu obținerea unui anumit beneficiu, în special dacă în trecut a avut succes prin această strategie. Astfel, copilul poate ajunge să folosească tantrumurile nu doar ca o descărcare emoțională, ci și ca o tactică de negociere. Această asociere între comportament și rezultat îi învață pe copii că tantrumurile pot funcționa ca o metodă de a influența deciziile părinților.

Mitul „copilului rău” și importanța înțelegerii tantrumurilor

Este important pentru părinți să înțeleagă că tantrumurile nu sunt neapărat un semn de „copil rău” sau de neascultare. Așa cum subliniază Violeta Mihalașcu: NU înseamnă neapărat că face un tantrum ca să ne convingă pe noi să le dăm lucruri care n-au voie. Nu! Acesta este un beneficiu pe care îl descoperă ulterior dacă se întâmplă această asociere în mediu. Copilul este destul de inteligent să vadă ce funcționează ca să te convingă să-i oferi ceea ce vrea

Tantrumurile sunt o parte naturală a dezvoltării copilului, o modalitate prin care cei mici încearcă să-și gestioneze emoțiile și, în același timp, să învețe cum să comunice și să obțină ceea ce își doresc.

Înțelegerea motivelor din spatele acestor izbucniri emoționale poate ajuta părinții să răspundă cu mai multă răbdare și empatie, contribuind astfel la o relație mai armonioasă și la dezvoltarea sănătoasă a copilului. În loc să fie văzute ca o problemă, tantrumurile pot fi considerate oportunități de a învăța și de a construi legături mai puternice între părinți și copii.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel