De ce să-i lași pe copii să facă singuri lucrurile

Data publicării:
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

Copiii trebuie să facă lucruri pentru ei înșiși pentru a fi fericiți. Datorită acestei independențe, ei descoperă lumea din jurul lor și își pot dezvolta mai bine abilitățile. Este important ca părinții să înțeleagă că, cu cât învață mai devreme să fie independenți, cu atât va fi mai bine pentru dezvoltarea lor.



Părinții sunt adesea surprinși când copilul refuză ajutorul pentru că vrea să facă lucrurile singur. Acest lucru este normal pe măsură ce copiii cresc și încep să câștige independență. Așadar, de ce trebuie să lăsăm copiii să facă lucrurile singuri? În acest articol vă vom spune despre asta. Nu-l ratați și continuați să citiți.

Aflați de ce ar trebui să lăsăm copiii să facă lucrurile pe cont propriu

Toți copiii sunt curioși de tot ce se întâmplă în jurul lor. Ei observă și încearcă să repete în mod independent ceea ce văd de la alți copii sau adulți. Acest comportament este normal și face parte din dezvoltarea lor. Potrivit unui studiu realizat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă, copiii sunt motivați în mod înnăscut să facă lucruri pentru ei înșiși și să ajute pentru a se simți utili.

Copiii învață în mod constant și fiecare activitate pe care o văd, chiar dacă este monotonă pentru noi, atrage multă atenție. Treburile casnice precum plierea hainelor, curățarea de praf din mobilier sau măturatul sunt plictisitoare pentru adulți, dar celor mici le place să experimenteze.

Este important să le permiteți copiilor să încerce singuri lucrurile, să aibă experiențe noi pentru a le testa abilitățile și de ce sunt capabili. Pe lângă toate acestea, le permite să descopere lumea din jurul lor și să învețe din ea.

Motive pentru care ar trebui să acordăm autonomie copiilor mici

Părinții nu-i lasă uneori pe copii să facă lucruri singuri de teama de a nu greși. Alteori, pentru că nu avem răbdarea să așteptăm ca ei să facă lucrurile în mod independent și preferăm să o facem singuri. Cu toate acestea, deși copiii sunt mai lenți, aceasta este singura modalitate prin care ei pot învăța să facă lucrurile pe cont propriu și să-și îmbunătățească abilitățile.

3. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-3985058_38922000.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Un copil care știe să facă lucrurile pe cont propriu, atâta timp cât nu sunt periculoase, se pregătește pentru viitor și să facă față mai bine problemelor. Ne vom uita la câteva dintre beneficiile de a-i lăsa pe cei mici să facă lucruri pe cont propriu.

Promovează responsabilitatea

Dacă îi lăsăm pe copii să se implice în unele treburi casnice, ei se vor simți parte din dinamica familiei. Mai mult, în acest fel ei vor învăța să își asume responsabilitatea, să colaboreze și să lucreze în echipă.

Pe măsură ce cresc, micuții își vor putea asuma responsabilitatea pentru sarcini mici, cum ar fi să-și ridice jucăriile sau să se îmbrace, iar apoi să desfășoare activități mai dificile. Când se întâmplă acest lucru, nu ar trebui să-i oprim, ci mai degrabă să-i încurajăm să facă acest lucru. Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este că treburile casnice trebuie să fie în concordanță cu nivelul lor de dezvoltare și vârsta.

Îmbunătățește stima de sine

Faptul ca copiii să facă lucruri pentru ei înșiși și să ia decizii este o oportunitate fantastică de a-și îmbunătăți stima de sine. Un copil care se simte capabil să facă lucrurile care i se propun va încerca să le complice de fiecare dată , iar acest lucru îi va îmbunătăți dezvoltarea.

În acest fel, acești copii vor fi adulți cărora nu le va fi frică să facă față obstacolelor pe care le pune viața în față. Vor fi încrezători că sunt capabili să facă orice cu voință și efort.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-4482033_55877300.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Evitați teama de eșec

Acei copii care, de mici, încearcă să facă lucrurile pe cont propriu, vor deveni oameni care își acceptă greșelile și înțeleg că fac parte din învățarea lor. Un minor care s-a confruntat cu o sarcină care nu i-a ieșit și a încercat din nou până când reușește, a ajuns la concluzia că nu trebuie să iasă totul prima dată. Orice abilitate sau cunoaștere necesită un proces de învățare prealabil.

Crește-ți șansele de succes

Potrivit unui experiment realizat la Universitatea din Minnesota, s-a ajuns la concluzia că faptul că un copil acceptă mici responsabilități va avea un efect pozitiv asupra viitorului său. Motivul pentru aceasta este că un copil care învață devreme să facă lucrurile pe cont propriu va câștiga mai curând încredere în sine. Acest lucru îl va ține ocupat cu alte provocări și va fi cheia pentru a fi un adult de succes.

Oferă copiilor autonomie și încredere

După cum am văzut, lăsarea copiilor mici să facă lucruri pe cont propriu are beneficii uriașe pentru dezvoltare. De aceea este important să le oferim autonomie și încredere, atâta timp cât sunt activități potrivite vârstei și dezvoltării lor.

Părinții vor fi acolo pentru a-i supraveghea și îndruma, dar trebuie să-i lăsăm să încerce să facă lucrurile pe cont propriu. Nu ar trebui să-i certam niciodată atunci când încearcă să facă lucruri pe cont propriu și eșuează, ci, dimpotrivă, ar trebui să-i motivăm și să-i încurajăm să încerce din nou și din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel