De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

Cu toții facem greșeli cu copiii noștri. Din cauza distragerii atenției, fricii sau slăbiciunii, a face greșeli ca părinte este normal și poate fi întotdeauna recuperat.



Publicitate

Rolul părinților este de a-și ajuta copiii să învețe din greșeli, ceea ce se traduce, în practică, în a le permite să greșească. Acesta este motivul pentru care momentele de conflict pot fi o oportunitate valoroasă de învățare, atâta timp cât renunți la pedepsire.

Dacă un copil greșește și tu îl pedepsești, chiar și prin a-l izola de tine trimițându-l în camera sa, asta îl va face să se concentreze pe vinovăție în loc să se concentreze pe greșeala pe care a făcut-o și pe posibilitățile de a o evita pe viitor. 

Un sfat util vine de la Urania Cremene, care îndeamnă părinții să evite să îl pedepsească pe copil pentru greșeala lui cu o respingere. ”Du-te în camera ta!” ”Pleacă din fața mea!” sunt vorbe grele, poate cea mai grea pedeapsă la care să fie supus un copil: RESPINGEREA.  

”Hai să nu îi trimitem pe copii de lângă noi, să-i trimitem în camera lor, să dispară de lângă noi, să plece pentru că în momentul în care un copil este trimis în camera lui, atunci când greșește sau atunci când a demonstrat un comportament negativ, înseamnă că noi iubim acel copil doar când se comportă bine.

Doar atunci vrem să fim în preajma lor. Imaginează-ți dragă părinte cum te-ai simți  dacă un adult ți-ar face treaba asta: un coleg de serviciu, un șef, soțul tău sau soția ta.

2. Fotografie... (pexels-gabby-k-7114089-2_09816400.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Pleacă de aici să nu te mai văd! Dispari, du-te în camera ta! Vrem să fim iubiți și acceptați  și atunci când facem greșeli.

Da, dacă tu simți ca părinte că nu poți să fii lângă copilul tău în acel moment, pentru că nu te mai poți controla, pentru că ai putea să lovești sau să jignești, simți că îți pierzi controlul, pleacă tu, nu îl trimite pe copilul tău. Hai să facem lucrurile simple!

Dacă chiar ajungem în acel punct în care autocontrolul este greu de demonstrat, pleacă tu. Du-te tu în camera ta. Ia-ți câteva minute de liniștire, intră în baie dacă altfel nu poți, cere ajutorul unui adult pe care îl ai în casă, soțul, soția, bona... Am nevoie de un pic de timp să mă liniștesc, te rog ai tu grijă de copil”, sfătuiește Urania Cremene, unul dintre cei mai apreciați experți în Parenting, din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel