Un copil care se comportă ca un adevărat spion poate avea probleme de dezvoltare socială. Această acțiune poate ascunde dorința de a se pune deasupra celorlalți, mai ales în fața adulților. Mai mult, poate fi produs pentru că se simt obligați să raporteze acele norme care nu au fost respectate, pentru a câștiga atenția adulților.
Când un copil pârăște pe altul pentru că a făcut ceva împotriva normelor sau regulilor stabilite, poate fi din mai multe motive:
- ori vrea atenție, indiferent de ce se întâmplă.
- ori are dorința de a face pe plac adulților.
- sau poate vrea să arate că a învățat regulile.
- sau poate se simte obligat să raporteze lucruri care contravin normelor stabilite.
Până la vârsta de patru ani, în mintea lor, copiii au deja concepte precum cinstit, rezonabil, bun sau rău. Din acest motiv, atunci când cineva nu se comportă într-un mod dezirabil, copilul începe să învinuiască fiind ca o modalitate de a diferenția ceea ce este bine de ceea ce este greșit.
Dacă un copil vine și învinuiește pe altul și astfel ne atrage atenția, își va fi atins scopul. Prin urmare, va menține această atitudine, întrucât o consideră ceva pozitiv. Totuși, dacă un micuț ne informează despre o situație periculoasă fără nicio intenție de bârfă, ar trebui să recompensăm această acțiune.
Foto: Ketut Subiyanto/ Pexels
Totuși, atunci când ceea ce s-a întâmplat este o situație care nu este importantă, ceea ce trebuie să facem este, tocmai, să o lăsăm să treacă. În acest fel copiii spioni își vor pierde interesul, întrucât această atitudine acuzatoare nu dă beneficiile dorite.
Un lucru foarte important pe care nu trebuie să-l facem este să certăm copilul care a fost neascultător în fața acuzatorului. Dacă trebuie să îi spunem ceva, îi vom spune mai târziu, fără prezența celui care a pârât.
Trebuie să-l ajutăm pe cel mic să distingă ceea ce este cu adevărat periculos, de ceea ce este doar subiect de bârfă. Nu este același lucru ca un copil să vină să raporteze părinților că frățiorul său s-a suit într-un copac și este în pericol să se accidenteze, în comparație cu un copil care vine să îl pârască că nu și-a lăsat jucăriile în locul lor. Deși este dificil să învățăm această diferență copiilor mici, trebuie să-i ajutăm să o realizeze.
Mai mult, trebuie să le lămurim clar că nu este necesar să spunem tot ce se întâmplă în mediul lor. Desigur, trebuie să le oferim încredere să ne ceară ajutor ori de câte ori au nevoie.
După cum ați văzut, pot exista multe motive pentru care copiii sunt pârâcioși. Să știi de ce fac acest lucru este o modalitate bună de a începe să gestionezi această situație.
Foto: RDNE STOCK Project/ Pexels
Aici v-am oferit câteva strategii de aplicat pentru a preveni ca copiii să-i acuze pe alții de lucruri neimportante. Trebuie să le lămurim clar că dacă cineva este în pericol, trebuie să ne avertizeze, dar asta nu înseamnă că trebuie să adopte comportamentul unui spion și să ne raporteze orice lucru neimportant.
O modalitate de a lucra la acest comportament este să le cerem să ne spună numai lucruri pozitive despre ceilalți. Deci, va vedea și partea pozitivă a altor oameni. Nu trebuie să uităm că sunt copii și că noi părinții trebuie să direcționăm aceste comportamente astfel încât să nu devină o problemă pentru dezvoltarea lor socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.