De ce sunt adolescenții mai supărați primăvara?

Data publicării:
Aceste patru obiceiuri nesănătoase te fac nefericit / FOTO: freepik
Aceste patru obiceiuri nesănătoase te fac nefericit / FOTO: freepik

Adolescenții au tendița de a avea stări mai anxioase primăvara. Iată care este motivul:



Se spune popular că „primăvara este timpul pentru schimbările de sânge”, dar există vreo bază științifică pentru acest lucru? Și, mai ales, care este motivul pentru care are un impact mai mare la anumite vârste, cum ar fi adolescența? Ce simptome apar și ce se poate face?

Ca și în cazul adolescenței, primăvara este o perioadă de tranziție plină de schimbări. Mulți părinți și profesori se plâng că în această perioadă a anului copiii sunt deosebit de agitați sau deosebit de apatici, deoarece fiecare poate fi afectat în mod diferit.

Unele dintre schimbările primăverii aduc bunăstare emoțională și fizică. Acestea sunt legate de creșterea numărului de ore de soare. Cu toate acestea, ele pot condiționa, de asemenea, fluctuații ale dispoziției prin declanșarea unui răspuns hormonal în organism cu eliberarea de serotonină, dopamină și oxitocină, printre altele, care determină dezechilibrul emoțiilor.

Temperaturile în creștere și orele mai lungi de soare încurajează ieșirile în oraș, socializarea și îmbrăcămintea mai lejeră. Acest lucru poate fi o problemă pentru copiii care au dificultăți în a-și accepta imaginea corporală (devin mai controlabili în ceea ce privește greutatea, numărând caloriile...). Și, într-un alt domeniu, poate fi dificil și pentru cei care au o rețea socială redusă cu care să relaționeze. „Ei observă cu tristețe că nu au un grup de colegi cu care să iasă în oraș sau să se implice în activități de petrecere a timpului liber”, spune Beatriz Urra, pentru Hola.com

Deși poate fi dificil să ne raportăm la un adolescent în primăvară, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că este ceva temporar și că „noi suntem adulții”. Acest lucru „ne va ajuta să rămânem calmi, să dăm dovadă de empatie și să fim un punct de referință pentru ei”, mai subliniază specialistul.

Este important să împărtășim cu ei momente pozitive în care să se genereze și să se bucure de o atmosferă de familie bună, „pentru aceasta putem desfășura activități pe care știm că le plac sau să le creăm obiceiuri de viață sănătoase”. De asemenea, este important să îi ascultăm și să le oferim momente în care să se poată exprima liber, dând frâu liber tuturor emoțiilor lor.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este „să evităm să vorbim despre problemele care ne generează disconfort atunci când îi găsim obosiți sau stresați. Găsirea momentului potrivit va ajuta la găsirea de soluții și nu la creșterea conflictelor”. Ei trebuie să știe, primăvara sau în orice moment al anului, că părinții le sunt aproape necondiționat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel