Există părinți pentru care a avea o fiică este foarte complicat sau chiar imposibil. Puțini oameni știu că există factori care pot influența semnificativ sexul copilului nenăscut și, așa cum vom vedea în acest articol, asta explică de ce unele cupluri pot avea doar copii de sex masculin.
Elemente legate de funcționarea cromozomilor, sănătatea și calitatea lichidului seminal, precum și anumite caracteristici genetice, intervin în așa măsură încât să permită conceperea copiilor de un singur sex.
Mai jos vom vedea de ce există părinți care au doar copii de sex masculin.
Sexul copilului nenăscut este determinat de bărbat în timpul concepției.
Sexul copiilor este determinat de combinația de cromozomi sexuali pe care îi moștenesc de la părinți. Fiecare individ uman are 23 de perechi de cromozomi, dintre care o pereche determină sexul. Acești cromozomi sunt denumiți cromozomi sexuali sau cromozomi X și Y.
Femeile au doi cromozomi X (XX), iar bărbații au un cromozom X și unul Y (XY). În momentul concepției, spermatozoizii transportă fie un cromozom X, fie unul Y, iar ovulele conțin întotdeauna un cromozom X. Deci, sexul copilului este determinat de cromozomul furnizat de spermă în momentul fecundației.
Foto: Kristina Paukshtite/ Pexels
Dacă un spermatozoid cu cromozom X fertilizează un ovul, rezultă un embrion cu configurație XX, deci copilul va fi de sex feminin.
Dacă spermatozoidul furnizează un cromozom Y, rezultă un embrion cu configurație XY, iar copilul va fi de sex masculin.
Dacă procentul de nașteri de bărbați în familia ta este mare, rețineți că aceasta este o situație mai frecventă decât ați crede.
Se întâmplă adesea în familii ca, sarcină după sarcină, sexul copilului să fie mereu același. Comunitatea științifică atribuie acest caz mai mult întâmplării decât unei tendințe genetice reale.
Cu toate acestea, pe baza experienței și a unor cazuri izolate, motivele pentru care un cuplu are numai copii de sex masculin se pot datora a doi factori principali pe care îi vom explica mai jos:
Se poate întâmpla să existe o patologie legată de spermatozoizii purtători de gametul X (cel care permite nașterea unei fetițe). Acest lucru se poate datora unui sindrom ereditar legat de sex. Adică, embrionii acestor spermatozoizi sunt mai slabi și nu pot supraviețui.
Deși este o afecțiune care apare mai frecvent la spermatozoizii „feminini”, este o problemă care poate fi întâlnită și la cei care poartă gametul Y. În acest caz, cuplul va avea doar copii de sex feminin.
Foto: Helena Lopes/ Pexels
Unii factori, cum ar fi caracteristicile spermei, mucoasa vaginală sau ciclul fertil, pot influența semnificativ concepția. Cu toate acestea, nu există o bază științifică că un tip de hrană, locul sau ziua concepției sau orice altceva, poate determina sexul copilului nenăscut.
S-a dovedit că anumite alimente măresc probabilitatea de a concepe o fată. De exemplu, reducerea sării şi consumul multor produse lactate ar putea creşte şansele de a avea o fetiţă.
Pe de altă parte, mamele ale căror diete conţin multe alimente bogate în sodiu şi potasiu sunt mai predispuse să nască băieţi.
Foto: Yan Krukau/ Pexels
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.