De ce unii copii își rod unghiile?

Data publicării:
De ce unii copii își rod unghiile / FOTO: freepik.com@EyeEm
De ce unii copii își rod unghiile / FOTO: freepik.com@EyeEm

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de frecventă în specia umană. 



Se transformă într-o tulburare, numită medical onicofagie, atunci când obiceiul de a-și roade unghiile devine, în timp, un tic pentru copil, fiind realizat inconștient, de obicei în situații de plictiseală, anxietate, stres sau tensiune.

Acest „viciu”, pe termen lung, produce modificări estetice, leziuni traumatice ale zonei din jurul unghiei, putând duce la infecții și alte patologii.

Citește și Lucruri pe care le fac doar părinții cu o inteligență emoțională ridicată

De ce încep copiii să își roadă unghiile?

SURSA FOTO: Freepik.com@ekoneva695

Începerea acestui obicei rău este de obicei timpurie. Mulți copii, la vârsta de doi sau trei ani, imediat ce le cresc dinții, încep să își roadă unghiile.

Cauza cea mai frecventă a acestui început provine din imitare. Copilul vede un adult care face acest lucru, fie că este vorba de părinți sau frați mai mari, și începe să își ducă mâinile la gură și să își roadă unghiile.

Vezi și Cum să crești o fiică puternică: Lecții esențiale pentru viitorul ei

Această activitate îl distrează, îl relaxează și îl ajută să se concentreze, astfel că, treptat, devine un obicei sau o rutină, iar la final, este realizată inconștient.

Când obiceiul de a-și roade unghiile ajunge să devină compulsiv, copilul care face acest lucru se auto-agresează, deoarece nu se poate controla, roade și cuticulele și pielea din jur, provocând leziuni traumatice semnificative.

Consecințele acestui tic

Modificările estetice sunt unele dintre cele mai evidente, dar nu sunt cele mai importante. Mâinile copiilor care își rod unghiile au, de obicei, un aspect deplorabil.

Unghii scurte, slab dezvoltate, fragede și cu un aspect neplăcut.

În plus, agresiunea mecanică a dinților și macerația cauzată de salivă duc frecvent la apariția de leziuni la nivelul cuticulelor și al pielii din jurul unghiei, ducând la apariția de păduchi, unghii dureroase și panadizo.

SURSA FOTO: Freepik.com@cookie_studio

Un alt efect negativ semnificativ al rodării unghiilor este că copiii care fac acest lucru sunt privați de unele elemente foarte utile și eficiente în viața lor cotidiană.

Manevrele fine de manipulare, cum ar fi apucarea obiectelor mici, zgârierea sau scărpinarea, toate activitățile care implică utilizarea unghiilor, sunt afectate de acest viciu.

Păduchi, unghii dureroase și panadizo

Acestea sunt leziuni care apar în jurul unghiilor și care, de multe ori, au o legătură directă cu obiceiul de a-și roade unghiile.

Păduchi. Sunt leziuni ale pielii din jurul unghiei, cauzate de smulgerea și mușcarea pielii din jur. Acestea provoacă usturime și durere.Unghii dureroase. Infecții localizate între unghie și patul unghial.

Pot fi cauzate de bacterii sau fungi și provoacă durere intensă.Panadizo. Leziuni infecțioase sub formă de microabcesuri localizate în jurul unghiei.

Având în vedere sensibilitatea ridicată a zonei anatomice (vârful degetelor), toate aceste leziuni sunt foarte dureroase și invalidante, necesitând, în majoritatea cazurilor, tratament local cu unguente antiseptice sau antibiotice topice, ori antibiotice administrate pe cale generală.

Nu există metode sau tratamente medicale eficiente pentru a rezolva această problemă, deoarece majoritatea recomandărilor, sfaturilor și atitudinilor nu dau de obicei rezultate.

Distragerea atenției copilului, menținerea acestuia ocupat și activ și realizarea unor sesiuni de psihoterapie cu stimuli pozitivi, evitând momentele și situațiile în care își roade unghiile, sunt sfaturi de urmat.

Anumite strategii, precum cele menționate mai jos, pot fi utile pentru a reduce timpul în care copilul își roade unghiile.

SURSA FOTO: Freepik.com@cookie_studio

Creșterea timpului dedicat exercițiilor fizice.

Frecventarea jocurilor de meșteșuguri.

În timpul iernii, utilizarea mănușilor pentru perioade mai lungi și mai frecvente.

Folosirea lacurilor de unghii cu un gust neplăcut.

Explicarea copilului despre efectele negative și consecințele obiceiului de a-și roade unghiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stil de viata





pixel