De ce unii copii sunt dreptaci și alții stângaci? Explicația științifică

Data publicării:
De ce unii copii sunt dreptaci și alții stângaci? Explicația științifică / FOTO: freepik.com @volodymyr-t
De ce unii copii sunt dreptaci și alții stângaci? Explicația științifică / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cu doar câteva decenii în urmă, stângacia era considerată o anomalie. Din acest motiv, majoritatea părinților încercau cu orice preț să-și împiedice copiii să folosească mâna stângă pentru a scrie sau a ține un pahar. 



Sub influența acestei reminiscențe negative moștenite din trecut, acest gest simplu era considerat o aberație, iar copiii stângaci erau discriminați într-o lume dominată de dreptaci până de curând.

Din fericire, odată cu dezvoltarea științei, s-a descoperit că stângacia, acea caracteristică care distinge 10% din populația lumii, este de fapt o consecință a ceea ce se întâmplă în creierul și măduva spinării noastre în uter.

Citește și Sfaturi pentru părinții cu copii stângaci: Cu siguranță NU știai aceste lucruri

Ce se întâmplă în creierul oamenilor dreptaci și stângaci

A fi dreptaci sau stângaci nu este o decizie personală și nici nu este determinată de educație sau cultură, așa cum se credea anterior.

Această caracteristică este rezultatul lateralizării cerebrale și al specializării și dominației emisferelor. Creierul uman, conectat prin corpul calos, este împărțit în două emisfere cerebrale, stânga și dreapta, fiecare specializată în diverse funcții neuronale și cognitive.

De obicei, există o emisferă dominantă care controlează majoritatea acestor funcții într-un mod instinctiv și automat, dar face acest lucru într-un mod încrucișat.

Astfel, la persoanele dreptace, emisfera stângă controlează majoritatea funcțiilor creierului, în timp ce la persoanele stângace, emisfera dreaptă este de obicei dominantă.

Cu toate acestea, există dovezi tot mai numeroase care sugerează că la stângaci nu există o dominație clară a emisferei drepte, ci mai degrabă o tendință spre interconectarea întregului creier, utilizând ambele emisfere în mod interschimbabil.

Acest lucru ar putea explica de ce mulți stângaci au o capacitate sporită de a folosi și mâna dreaptă, dezvoltând totodată o agilitate mentală superioară și un răspuns cognitiv mai rapid decât dreptacii.

Diferențele dintre creierul stângacilor și cel al dreptacilor depășesc simpla dominație a emisferelor. Un studiu realizat la Institutul Max Planck de Psiholingvistică și Institutul Donders din Nijmegen a constatat că creierul stângacilor are mai multă materie cenușie în zece regiuni specifice ale cortexului cerebral, legate de memoria de lucru, controlul manual, viziune și limbaj.

De asemenea, se știe că stângacii au o sensibilitate și o creativitate mai mare decât dreptacii, reacționând mai rapid datorită anumitor zone ale creierului mai dezvoltate.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Vezi și Copil stângaci sau ambidextru: Iată ce spune știința despre acești copii

Totul începe în măduva spinării

Diferențele dintre creierul copiilor dreptaci și stângaci sunt din ce în ce mai evidente pentru știință, dar abia de curând a fost găsită cauza acestor divergențe.

În trecut, se credea că preferința pentru folosirea unei mâini sau a celeilalte rezida în cortexul motor cerebral, care trimitea un semnal măduvei spinării, transformându-l în mișcare.

Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Ruhr din Bochum a adus lumină asupra acestui fenomen, dezvăluind că diferențele la nivelul creierului, responsabile pentru faptul că un copil este dreptaci sau stângaci, încep să se dezvolte în uter și sunt legate de formarea măduvei spinării.

După ce au analizat expresia genelor în măduva spinării între săptămânile a opta și a douăsprezecea de sarcină, cercetătorii au descoperit unele diferențe în controlul mișcărilor membrelor. Practic, în acest moment, fetușii au deja o înclinație să-și folosească mâna stângă sau dreaptă în uter. De fapt, începând cu a treisprezecea săptămână, se poate observa prin ecografii cum unii bebeluși își sug degetul mâinii drepte, în timp ce alții preferă să o facă cu mâna stângă.

Cu toate acestea, lucrul interesant este că măduva spinării și cortexul motor nu sunt încă conectate! Aceasta înseamnă că cauza pentru care un copil este stângaci sau dreptaci nu se află de fapt în dezvoltarea creierului, așa cum se credea până de curând, ci mai degrabă în procesul de formare a măduvei spinării.

Desigur, cauza pentru care responsabilitatea cade asupra măduvei spinării rămâne necunoscută. În timp ce unii experți consideră că acest lucru poate fi din cauza influențelor mediului care au loc în primele săptămâni de gestație, alți cercetători cred că ar putea avea legătură cu genetica și ereditatea în dezvoltarea umană.

SURSA FOTO: freepik.com @happyphotons

Genele în dezvoltarea lateralității și a dominanței emisferice

Faptul că 40% dintre părinții stângaci au copii stângaci a determinat știința să ia în considerare influența genelor asupra dezvoltării lateralității și dominanței emisferelor cerebrale. De fapt, cercetările efectuate la Universitatea din Oxford au descoperit o variantă comună a genei LRRTM1 la persoanele cu tendință de a folosi mâna stângă, sugerând posibila influență a acesteia asupra dezvoltării stângaciei.

Cu toate acestea, nu este singurul studiu în acest sens. O altă investigație, realizată de Institutul de Cercetări Medicale QIMR Berghofer, a identificat 41 de modificări ale perechii de baze ADN asociate cu posibilitatea ca un copil să fie stângaci și alte 7 strâns legate de condiția de a fi ambidextru. Cele mai multe dintre aceste diferențe au fost găsite în genele pentru microtubuli, care sunt structuri celulare formate din polimeri proteici găsiți în citoplasma celulelor.

Fără îndoială, rezultatele relevă influența factorilor genetici asupra capacității de a folosi una sau cealaltă mână, deși cercetătorii afirmă că factorii de mediu au de fapt cea mai mare pondere. Obiceiuri precum antrenarea unui sport sau cântatul la un instrument muzical pot avea o mare influență asupra preferinței pentru una sau cealaltă mână la copii și pot chiar varia dominanța emisferică dezvoltată din uter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel