Adesea, se discută despre estrangerea familială din perspectiva copiilor adulți, însă părinții pot lua și ei decizia dificilă de a reduce contactul sau de a se izola complet.
Motivele pentru care părinții se distanțează de copiii lor adulți sunt complexe, dar nu sunt mai puțin valabile. Dinamica familială poate genera tensiuni din ambele părți ale relației.
Fiecare sistem familial funcționează diferit; unele modalități sunt mai sănătoase decât altele. Dacă un părinte simte că menținerea unei legături strânse cu copilul său adult nu mai este posibilă, ar putea decide să se separă emoțional sau fizic de acesta.
Deși retragerea nu este niciodată ușoară, adesea servește ca o măsură de protecție, oferind spațiu pentru vindecarea rănilor din trecut.
Citește și Semne că ai fost crescut de părinți care se așteaptă să le plătești pentru copilăria ta
Sursa foto: freepik.com@prostock-studio
Aceștia pot purta o mulțime de rușine și vinovăție din experiențele anterioare.
Părinții se distanțează adesea de copiii lor adulți din cauza rușinii pe care nu au reușit să o depășească.
Poate că nu au fost la fel de disponibili pe cât și-ar fi dorit în copilăria acestora, iar această experiență a fost internalizată atât de profund încât s-au retras din viețile copiilor lor acum că aceștia sunt crescuți.
De asemenea, părinții pot să se distanțeze dacă au acumulat resentimente. Este posibil să se simtă răniți din cauza unor neînțelegeri anterioare sau să creadă că au fost tratați nedrept de copiii lor. Fiecare persoană are dreptul la propriile emoții, iar adesea există două perspective asupra aceleași situații.
Resentimentul este extrem de dificil de gestionat, deoarece este legat de alte emoții, precum furia și invidia. Institutul de Bunăstare din Berkeley descrie resentimentul ca fiind sentimentele oamenilor atunci când nu primesc ceea ce cred că merită.
În plus, părinții pot descoperi că prioritățile lor s-au schimbat pe măsură ce copiii au crescut și au părăsit cuibul familial.
După decenii în care s-au ocupat de nevoile emoționale și practice ale familiei, unii părinți decid că trebuie să se pună pe ei înșiși pe primul loc. Drept urmare, își prioritizează rutina zilnică, hobby-urile și prieteniile în detrimentul legăturii cu familia, potrivit Your Tango.
Deși aceste schimbări nu sunt ușor de acceptat de către copiii adulți, asta nu le face mai puțin valabile.
Vezi și Este mama ta toxică? Experții dezvăluie semnele la care trebuie să fii atent
Poate fi dificil pentru aceștia să își vadă părinții ca pe indivizi cu propriile dorințe și visuri, ceea ce explică de ce se supără atunci când părinții aleg să nu ajute la îngrijirea nepoților sau să plece în vacanță în loc să organizeze o sărbătoare de familie.
Într-o situație ideală, părinții ar putea face timp pentru copiii lor, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, motiv pentru care se distanțează de aceștia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.