De ce vrea copilul să controleze totul? Radu Leca: „Răspunsul e simplu: fiindcă tu nu ești capabil să controlezi nimic!” / VIDEO

Data publicării:
De ce vrea copilul să controleze totul? Radu Leca: „Răspunsul e simplu: fiindcă tu nu ești capabil să controlezi nimic!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
De ce vrea copilul să controleze totul? Radu Leca: „Răspunsul e simplu: fiindcă tu nu ești capabil să controlezi nimic!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Radu Leca a explicat la Ultrapsihologie, emisiune realizată de Ramona A. Dumitru, motivația din spatele dorinței copilului de a controla totul. 



Radu Leca argumentează că acest comportament poate să apară atunci când părintele nu demonstrează în mod consistent că poate gestiona responsabilitățile familiale și să se îngrijească de viitorul acesteia.

„Prima întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi cu foarte mult bun-simț este: de ce copilul vrea să controleze ceva? Și răspunsul e simplu: fiindcă tu nu ești capabil să controlezi nimic!”, a spus psihologul.

Afirmațiile sale subliniază că, în lipsa unui exemplu stabil și încredere în capacitatea părintelui de a lua decizii sau de a gestiona situațiile, copilul poate simți nevoia să preia rolul de lider în familie. 

„Când tu dovedești, în nenumărate rânduri, că nu ești capabil să ai grijă de familie, să te ocupi de ea, să te ocupi de viitorul familiei, copilul va încerca să fie părinte în locul tău fiindcă ești inadaptat la realitate, inapt pentru a strânge informația și de a o difuza, inapt în direcția soluționării, dornic să fugi! 

Și atunci, copilul va încerca să rezolve ceva ce un adult în mod natural rezolvă”, a mai precizat Radu Leca. 

Citește și Mintea și sufletul adolescentului în fața divorțului părinților. Radu Leca: „Majoritatea tinerilor care ajung la mine îmi spun: «MĂ TEM!»”

Radu Leca: „Ce se va întâmpla cu acest copil?”

Această încercare de a prelua controlul poate duce la conflicte între părinte și copil, reflectând o problemă profundă în dinamica familială.

„Ce se va întâmpla cu acest copil? Se va certa parte-n parte cu tine. Acum, dacă tu ajungi ca adult să te cerți parte-n parte cu copilul, ai o problemă la căpuț, ai o problemă mare”, a mai punctat Leca.

De asemenea, psihologul Radu Leca atrage atenția asupra riscului ca aceste conflicte să escaladeze, sugerând că părintele ar trebui să se întrebe sincer dacă a făcut suficiente eforturi concrete pentru binele copilului său. Această autoevaluare este esențială pentru a evita deteriorarea relației și pentru a promova o comunicare sănătoasă și un echilibru în familie.

„Ar trebui să te gândești în felul următor: am dat eu dovadă real că fac ceva concret pentru copilul meu?”, a concluzionat Leca.

Vezi și Radu Leca, despre generația actuală de părinți: „Sindromul lui Dumnezeu nu e doar la doctori și la politicieni, ci și la părinți”

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel