De la ce vârstă ne putem lăsa copiii adolescenți să meargă la munte sau la mare cu prietenii? Urania Cremene oferă răspunsul pentru părinți

Data publicării:
„De la ce vârstă ne putem lăsa copiii adolescenți să meargă la munte sau la mare cu prietenii?” Urania Cremene oferă răspunsul pentru părinți / FOTO: freepik.com @federcap
„De la ce vârstă ne putem lăsa copiii adolescenți să meargă la munte sau la mare cu prietenii?” Urania Cremene oferă răspunsul pentru părinți / FOTO: freepik.com @federcap

Întrebarea aceasta stă pe buzele multor părinți: când este momentul potrivit să ne lăsăm copiii să plece singuri în excursii la munte sau la mare cu prietenii? Este o decizie care vine la pachet cu multe emoții, neliniști și griji. Uneori, părinții simt că nu vor fi niciodată pregătiți să-i lase singuri, chiar dacă ei își doresc acest lucru.



Publicitate

„De la ce vârstă ne putem lăsa copiii adolescenți să meargă la munte sau la mare cu prietenii? Cumva parcă aș vrea să-l las, dar cred că nu o să fiu niciodată pregătită să-l las singur”, a fost întrebată Urania Cremene, expertă în parenting.

„Dragi părinți de copii preadolescenți, adolescenți și pe cale să crească, nu am un răspuns la această întrebare. Există anumite lucruri, și elemente, și abilități, și atitudini, și cunoștințe care nu țin doar de vârstă. Adică, aș tinde să spun că copiii de 16-17 ani ar putea să meargă singuri la mare sau la munte. Dar, nu e doar despre vârstă. 

Eu cunosc copii care au 10-11 ani, nu înseamnă că i-au lăsat singuri la 10-11 ani - vreau să fie clar lucrul acesta - dar la 10-11 ani sunt mult mai responsabili decât unii copii de 16-17 ani pe care i-am întâlnit”, explică Urania Cremene.

Citește și „Școala NU funcționează, dacă nu se implică și părinții!” Urania Cremene, despre realitatea dureroasă a sistemului de învățământ: „Pasăm maimuța de la unii la alții!”

Ce abilități ar trebui să aibă un copil responsabil?

„Înseamnă că au învățat să gândească cu capul lor, înseamnă că au învățat să se gândească la consecințe. Adică, dacă iau această decizie, ce urmează să se întâmple?

Care sunt prudenți. Știu că atunci când sunt în fața unei treceri de pietoni se uită în stânga, în dreapta, trece. 

Știu să numere bani, dacă primesc restul de la magazin.

Știe să se orienteze, știe să rezolve un conflict, știe cum să pună problema cu persoane pe care nu le cunoaște, se descurcă să-și rezolve o problemă. Și sunt multe alte aspecte ale responsabilității”, a mai spus experta în parenting. 

Vezi și „Avem un program infernal pentru copiii noștri!” Urania Cremene: „Școala a fost făcută pentru a crea muncitori! NU mai avem nevoie de tipul acesta de școală!”

Cum ne putem pregăti copiii pentru aceste responsabilități?

„Dar, cred că asta este cel mai important, în primul rând. Dacă ne pregătim, și pentru asta ne pregătim până la urmă, să ne lăsăm copiii să fie pe calea lor, în viața lor, cu prietenii lor, cu partenerii lor de viață mai târziu. Acesta este rolul nostru, nu? 

Să ne pregătim copiii să stea bine pe picioarele lor, cu cât mai devreme cu atât mai bine. Să ia decizii bune pentru ei și pentru alții, să fie buni, blânzi, dar și fermi când e nevoie, să fie responsabili, autodisciplinați. Ne dorim toate lucrurile astea de la copiii noștri”, a mai explicat Urania Cremene. 

Experta în parenting sugerează că un aspect esențial este să le predăm copiilor noștri diverse responsabilități și să îi implicăm în activitățile noastre. Astfel, ei învață treptat cum să se descurce singuri. 

„Și atunci, ce avem de făcut în fiecare an este să ne asigurăm că avem acest gând care ne oferă liniște. Eu îl am foarte des. M-am gândit la asta: dacă eu îmi las acum singur copilul se descurcă? Și m-am asigurat, predându-i tot felul de responsabilități și implicându-l în ceea ce facem noi, peste tot și oriunde suntem, că se descurcă. 

Deci, doar așa cred că putem să fim pregătiți să-i lăsăm singuri, știind cu totul că ai noștri copii se descurcă”, a conchis Urania Cremene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel