De la ce vârstă pot începe copiii să învețe o limbă străină?

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Trăim într-o epocă în care limbile străine ne înconjoară zilnic,  în special engleza. Datorită faptului că ne putem deplasa liber peste tot, ne putem face prieteni din toată lumea și avem acces instantaneu la o mulțime de informații din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, ne inspirăm mult în multe limbi diferite.



Vorbești cu un prieten american pe Skype? Vezi știrile în engleză pe canalul BBC? Citiți un articol interesant în engleză pe Internet? Vizionați un film de călătorie captivant? Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele exemple  de utilizare zilnică a limbii engleze  în viața tuturor.

De fapt, în zilele noastre, a nu putea vorbi engleza aduce dificultăți și limitări. Părinții știu bine acest lucru, care la momentul nașterii primului lor copil se confruntă cu o întrebare importantă:  cum și când să înceapă să predea o limbă străină unui copil? 

Cum învață copiii limbi străine?

În primii ani de viață, copiii se concentrează în primul rând pe învățarea vorbirii, așa că merită să profitați de această etapă în dezvoltarea lor. Copiii își învață limba maternă  ascultând zilnic ceea ce spun părinții lor și oamenii din jurul lor. Dacă un copil este expus la o altă limbă pe lângă limba maternă, o va învăța exact în același mod, ascultând  sunetul ei și repetând propoziții și cuvinte. Merită să ne amintim că, prin introducerea altor limbi în viața de zi cu zi a copilului, nu vom perturba în niciun caz învățarea „primei limbi”. Pentru copil, limba străină și limba maternă vor funcționa ca două „coduri”.

Când este cel mai bun moment pentru a începe să înveți o a doua limbă?

Nu există un moment „potrivit” în viața unui copil pentru a începe să învețe o limbă străină. În realitate, este o chestiune  foarte individuală  și depinde atât de  abordarea părintelui, cât și de predispoziția copilului.

Unii părinți cred că nu este nimic rău în a cânta cântece și a citi povești în engleză unui copil de 6 luni, în timp ce alții pot insista că învățarea unei a doua limbi are sens doar atunci când copilul are cel puțin 3 ani. Amândoi vor avea cu siguranță motivele lor.

Fiecare copil este diferit, așa că un părinte informat ar trebui în primul rând  să observe progresul dezvoltării sale și abia apoi să decidă să înceapă să-l învețe, de exemplu, limba engleză. Dacă copilul nu manifestă prea mult interes pentru limbile străine în primii ani de viață, merită să amânați învățarea. 

Dacă observăm că copilului i se pare plăcut contactul cu o limbă străină, îl putem înscrie în siguranță la un curs cu un profesor calificat. O atmosferă relaxată, fără presiune și observarea atentă a copilului sunt cheia pentru învățarea eficientă a limbii engleze.

De ce copiii învață limbi străine mai repede decât adulții?

Este imposibil să negați că este mai bine să începeți să învățați o limbă străină cât mai  devreme,  deoarece  copiii dobândesc cunoștințe mult mai repede decât adulții. Un copil de trei ani poate deja să gândească, să învețe, să memoreze și să asocieze fapte. La această vârstă, copilul își dezvoltă, de asemenea, creativitatea, gândirea critică și flexibilitatea mentală necesare pentru a dobândi cunoștințe suplimentare despre lumea din jurul lui.

Merită să știți că învățarea unei limbi străine, precum engleza, nu suprasolicita mintea copiilor de 3 și 4 ani. Copiii de această vârstă își folosesc  capacitatea mentală  incredibilă pentru a învăța limba engleză. De fapt, ei învață o limbă străină la fel de natural ca și limba lor maternă. Predarea limbii engleze pentru copii mici nu se bazează pe învățarea structurilor gramaticale sau pe memorarea cuvintelor, așa cum este cazul adulților.  Copilul descoperă intuitiv limba străină,  iar mai târziu o stăpânește ca propria sa limbă maternă.

Are sens să înveți mai multe limbi străine în același timp?

Răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori. În primul rând,  vârsta copilului contează,  în al doilea rând, implicarea și interesul acestuia  pentru învățarea limbilor și în al treilea rând,  metoda de predare.

Deși nu este nimic în neregulă ca un adolescent să învețe două limbi străine la școală, de exemplu engleza și germana (cu posibila adăugare a unei a treia limbi), ca un copil mic să învețe 3 sau 4 limbi străine simultan este cu siguranță excesiv.

Pentru un copil preșcolar, părinții pot lua în considerare învățarea a până la două limbi străine,  cu condiția ca cel mic să fie interesat și să nu întâmpine dificultăți. Nu este nimic greșit să încorporezi  cuvinte individuale în engleză sau germană în conversațiile tale zilnice sau să citești basme și să vizionezi desene animate în limba originală.  Cu cât copilul începe mai devreme să se familiarizeze cu sunetul unei anumite limbi străine, cu atât sunt mai mari șansele ca el să o poată stăpâni fără dificultate în viitor.

Cel mai important aspect al predării limbilor străine copiilor este învățarea prin joc. Un copil învață o limbă de bună voie doar dacă asociază învățarea cu ceva plăcut, relaxant și antrenant. Nu trebuie să-ți forțezi niciodată copilul să facă teme sau exerciții într-o limbă străină dacă observi că sunt complet dezinteresați și nu-ți face plăcere să facă acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copil educatie limbi straine





pixel