Declinul calității în educație. Profesorul Emil Păun: „Calitatea educației depinde, în primul rând, de profesor” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Declinul calității în educație. Profesorul Emil Păun „Calitatea educației depinde, în primul rând, de profesor” FOTOT: freepik.com @ tonodiaz
EXCLUSIV
Declinul calității în educație. Profesorul Emil Păun „Calitatea educației depinde, în primul rând, de profesor” FOTOT: freepik.com @ tonodiaz

Prof. univ. dr. emerit Emil Păun de la Universitatea din București este invitatul acestei săptămâni la emisiunea DC Edu de la DC News TV, realizată de prof. univ. dr. Sorin Ivan. Astfel, în cadrul emisunii, printre altele, s-a vorbit și despre testele PISA, pe care unele le contestă, dar ele păstrează același rezultat dezolant: locul I deținut de elevii români la analfabetism funcțional.



Prof. univ. dr. emerit Emil Păun de la Universitatea din București este invitatul acestei săptămâni la emisiunea DC Edu de la DC News TV, realizată de prof. univ. dr. Sorin Ivan. Astfel, în cadrul emisunii, printre altele, s-a vorbit și despre testele PISA (n.r, Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) pe care unele le contestă, dar ele păstrează același rezultat dezolant: locul I deținut de elevii români la analfabetism funcțional.

„Principalul factor al schimbării și asigurării calității în educație este profesorul. Atâta vreme cât nu suntem interesați în suficientă măsură de profesor, de tot ce înseamnă pregătire etc, școala nu va merge bine. Calitatea educației depinde, în primul rând, de profesor. Sigur, sunt și condiții care nu pot fi ignorate: finanțare, dotări și altele. Una dintre greșeli este că judecăm calitatea doar prin itemi cantitativi și nu de ordin calitativi. Testele PISA reprezintă o evaluare standardizată în legătură cu modul când elevii răspund la întrebarea cum aplică cunoștințele?!”, a spus Prof. univ. dr. emerit Emil Păun în cadrul emisiunii.

Profesorul a precizat că această evaluare, PISA, nu spune nimic despre elev, despre progresele lui la învățătură sau despre personalitate. „Până la urmă, o evaluare, și cea PISA, ar trebui supusă finalităților educației. Să răspundem la întrebarea: Ce om vrem să formăm?! pentru ce societate? În ce societate îl trimitem și ce om trimitem acolo. Ori, după părerea mea, la ora actuală, evaluarea a căpătat o exagerare în sistemul educațional în sensul că trioul tradițional: predare, învățare, evaluare, s-a rupt. Evaluarea, în cea mai mare măsură, s-a transformat în evaluare externă, nu docimologică, pedagogică, ci externă, ca un fel pârghie de politici școlare, politici care controlăm performanța sistemului educațional”, a explicat Prof. univ. dr. emerit Emil Păun.

„Noi îi obligăm pe copii să meargă în școli inechitabile”

De asemenea, academicianul a mai punctat faptul că accesul la educația de calitate trebuie asociat cu echitatea.

„Dacă avem, de exemplu, școlaritatea obligatorie și creșterea duratei școlare, noi îi obligăm pe copii să meargă în școli inechitabile din punct de vedere al calității. Îi trimitem la școli de calitate pe unii, într-un proces redus”, a mai spus profesorul.

La cele mai recente teste PISA din România, care au avut loc în 2022, au participat 7.350 de elevi de la 180 de școli, iar rezultatele au fost un adevărat dezastru. La peste două decenii de când a fost inclusă în program, țara noastră continuă să aibă un nivel educațional foarte scăzut. 

Emisiunea integrală pe această temă poate fi urmărită mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel