Deficiențele emoționale la copii sunt din ce în ce mai frecvente în societatea noastră. Programul de lucru tot mai prelungit al părinților face ca timpul pe care îl pot dedica familiei să fie tot mai redus. Ce efect au toate acestea asupra celor mici? Vom descoperi în articolul ce urmează.
Lipsa atenției părinților are o influență destul de negativă asupra creșterii copiilor. Asta pentru că relațiile emoționale sănătoase, alcătuite din interes și afecțiune, sunt esențiale pentru dezvoltarea lor, la fel ca hrana și educația.
Copilul tău, ca toate ființele umane, are nevoie de cuvinte dulci, sărutări, îmbrățișări și manifestări constante de afecțiune. Prin aceste semnale de iubire îl vei ajuta pe cel mic să ajungă la o maturizare adecvată a creierului.
Dacă crezi că un copil nu poate avea deficiențe emoționale, te înșeli. O familie care dedică puțin timp și spațiu cultivării emoțiilor prin conviețuire este predispusă la deteriorarea emoțională. Dacă te întrebi cum să împărtășești emoții sănătoase cu copilul tău, răspunsul este simplu: trebuie să petreceți timp de calitate împreună.
Pentru a realiza acest lucru, încercați să includeți ceva divertisment în activitățile de familie care să implice pe toată lumea. Așa că puteți trăi momente plăcute care vor fi demne de amintit. Jocurile, temele și o gustare simplă sunt o ocazie excelentă de a profita de timpul împreună. Amintiți-vă că nu timpul contează, ci ceea ce ați împărtășit.
Deficiențele afective la copii prezintă anumite simptome sau modele psihologice. Printre acestea găsim:
1. Anxietate
Anxietatea este un simptom al deficienței afective care afectează atât adulții, cât și copiii. Neputința de a te concentra, nevoia de a mânca tot timpul și lipsa de răbdare sunt simptome foarte clare ale lipsei de afecțiune.
2. Dezvoltare slabă a limbajului și a interacțiunilor sociale
Dezvoltarea corectă a limbajului se realizează în primul rând printr-o bună educație oferită încă din copilărie. Cu toate acestea, o parte foarte importantă este dobândită datorită relațiilor cu ceilalți. În unele cazuri, acestea sunt stângace sau nule în mediul de acasă din cauza socializării slabe și afecțiunii reduse. Ca urmare, copilul va avea o capacitate de exprimare mai redusă, iar dobândirea limbajului va fi mai lentă.
3. Nu știe să controleze impulsurile și răspunde agresiv
Impulsurile sunt dominate de emoții. Dacă un copil are dificultăți în a le controla, este predispus la schimbări bruște de comportament și răspunde agresiv, trebuie să aflați dacă suferă de o lipsă de afecțiune. Dacă da, încercați să atenuați aceste impulsuri negative.
4. Lipsa de încredere în ceilalți
Un copil care suferă de deficiențe emoționale îi este foarte greu să aibă încredere în ceilalți. Acestea includ și membrii unității familiale în sine. Dacă copilul se simte neînțeles, preferă să se retragă în sine pentru a evita suferința din punct de vedere emoțional.
5. Dificultate de a acorda atenție
Când un copil petrece suficient timp cu părinții săi într-un mediu înțelegător, el se obișnuiește să fie atent la ceea ce se spune. Astfel el înțelege importanța de a fi auzit. Cu toate acestea, dacă copilul dumneavoastră nu acordă atenție cu ușurință, acesta ar putea fi un semn de lipsă de afecțiune.
6. Nu știe să-și exprime sentimentele într-un mod sănătos
Nu este ușor să controlezi sentimentele. Pentru un copil cu deficit afectiv este și mai complicat. A le exprima, a le modera sau a le da frâu liber este aproape imposibil pentru cel mic. În general, un copil cu deficiențe afective nu știe să gestioneze emoțiile din cauza faptului că nimeni nu i-a spus vreodată cum să o facă.
Dacă aceste probleme nu sunt abordate la momentul potrivit, există riscul ca ele să însoțească copilul pe viață. A nu fi capabil să-și exprime sentimentele este probabil să devină o persoană egocentrică în viitor. Va avea abilități sociale slabe și va fi dependent emoțional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.