Depresia în sarcină, cum să o recunoaștem și cum să îi facem față

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Este o afecțiune frecventă, dar încă puțin cunoscută, subestimată și neglijată. Recunoașterea, înțelegerea și tratarea cu promptitudine sunt esențiale pentru a proteja bunăstarea psiho-fizică a femeilor însărcinate și a copilului nenăscut.



Având în vedere amploarea și viteza transformărilor corporale, hormonale și emoționale, sarcina reprezintă o perioadă complexă din punct de vedere psihologic de extremă vulnerabilitate pentru femei, care pune sub semnul întrebării echilibrele anterioare și necesită o reorganizare profundă a propriei persoane, sociale și de cuplu.

Descoperirea unei sarcini în desfășurare se confruntă cu concretețea unei responsabilități care nu va avea un sfârșit (o viață nouă care are nevoie de îngrijire pentru a supraviețui și a se dezvolta), iar dobândirea rolului de mamă presupune renunțarea la unele aspecte ale rolurilor de fiică, femeie și partener și poate reactiva experiențe de pierdere și tristețe care necesită acceptare și ascultare.

Sarcina, ca și nașterea și puerperiul, reprezintă o perioadă cu risc ridicat pentru apariția tulburărilor afective. Obiect de studiu abia în ultima vreme, depresia în sarcină este totuși un fenomen subestimat, ale cărui simptome sunt frecvent subestimate chiar dacă sunt la fel de severe ca cele ale depresiei postpartum.

Depresia în sarcină: cât de frecventă este?

Estimările privind incidența depresiei în sarcină sunt între 10 și 23% , dar în realitate mai puțin de jumătate dintre femeile care prezintă caracteristicile depresiei în sarcină necesită intervenția unui profesionist. De fapt, narațiunea noastră culturală despre maternitate tinde să idealizeze sarcina și parentalitatea, ignorând sau minimizând dificultățile și, uneori, emoțiile negative asociate cu acestea.

Aceasta este însoțită de o judecată negativă mai extinsă asupra distresului psihologic: persoana care suferă de depresie este de obicei etichetată drept „deprimată”, prin urmare nu mai vorbim de starea ei de rău, ci mai degrabă se folosește un termen stigmatizator pentru a o descrie.

Alte obstacole, pe lângă teama de a fi judecate „mame rele”, sunt tendința de a minimiza și normaliza această stare de rău din partea membrilor familiei și a rețelei de prieteni și, de asemenea, faptul că, de foarte multe ori, aceeași stare de sănătate profesioniștii nu recunosc cu promptitudine caracteristicile depresiei în timpul sarcinii și, prin urmare, nu invită femeia însărcinată să investigheze problema cu cifre competente. 

Dacă este neglijată, depresia în sarcină se poate agrava până la invaliditate și, pe lângă faptul că subminează bunăstarea femeii, poate avea repercusiuni importante asupra cursului sarcinii și nașterii și, prin urmare, asupra dezvoltării psihofizice a copilului. 

Cum să recunoști depresia în timpul sarcinii

Înainte de a răspunde, trebuie menționat că trăirea unor emoții ambivalente într-o perioadă atât de delicată nu este deloc un indiciu de patologie. Acceptarea celor mai dificile emoții, fără a te simți vinovat pentru ceea ce simți, este un exercițiu de conștientizare și ascultare care se va dovedi fundamental și în schimbul comunicativ cu copilul, înainte, în timpul și după naștere.

Mai degrabă, reprimarea și condamnarea emoțiilor „negative” sunt cele care favorizează apariția disconfortului psihologic, deoarece nu permite cuiva să proceseze și să înțeleagă ceea ce se întâmplă în interiorul tău.

Simptomele depresiei în sarcină diferă prin persistența în timp și prin intensitate, ceea ce poate duce la un anumit grad de afectare a activităților zilnice. Aici sunt câteva:

- tristețe persistentă, gânduri pesimiste (de exemplu, teama de a pierde copilul);

- iritabilitate sau anxietate severă, îngrijorări legate de sănătatea dumneavoastră sau a copilului (de exemplu, teama că acesta ar putea avea malformații);

- pierderea interesului și a plăcerii în activitățile tale obișnuite și în sarcină, apatie;

- pierderi de energie;

- dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor;

- tulburări de somn care nu pot fi atribuite variațiilor normale legate de sarcină (dormit prea mult sau imposibilitatea de a adormi în ciuda faptului că este foarte obosită);

- modificări ale apetitului care nu pot fi atribuite greței sau refluxului legate de sarcină (pierderea poftei de mâncare și lipsa de interes pentru alimente sau apetit excesiv);

- sentimente de inutilitate și inadecvare, vinovăție sau lipsă de valoare;

- gânduri negative despre capacitatea de a duce sarcina la termen;

- singurătate și izolare.

Simptomele depresiei în sarcină pot apărea în diferite momente ale sarcinii și pot fi însoțite de modificări legate de evoluția fiziologică a acesteia.

Prevalența depresiei în sarcină este mai mare în primul trimestru, când disconforturile fizice precum greața și vărsăturile, oboseala și nevoia de a dormi mai mult duc la o mai mare concentrare pe sine, favorizând izolarea, retragerea emoțională și ușoară apatie.

În al doilea trimestru, posibilitatea de a percepe mișcările bebelușului schimbă îngrijorarea cu privire la starea lui de sănătate și pregătirea pentru naștere. Anxietatea crește progresiv mai aproape de naștere, iar dacă este prezentă la a 32-a săptămână este predictivă de depresie chiar și în perioada postpartum. Gândurile și temerile din ultimul trimestru se concentrează în schimb pe nașterea iminentă: se poate simți o adevărată fobie a travaliului, a durerii, a posibilelor complicații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel