Antibioticele sunt o resursă prețioasă: utilizarea lor a salvat multe vieți. Cu toate acestea, ele sunt adesea folosite inadecvat.
Antibioticele, dacă sunt administrate atunci când nu este cazul, este posibil să nu mai funcționeze atunci când aveți nevoie de ele. Utilizarea excesivă a antibioticelor face microbii rezistenți și reduce eficacitatea acestor medicamente în timp.
Pe acest subiect a intervenit ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în dezbaterea organizată de DC Media Group, intitulată ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”.
Potrivit ministrului Sănătății, utilizarea excesivă a antibiotice ”reprezintă o problemă de sănătate publică în evoluție”.
”Nu am rezolvat problema, iar pericolul, în următorii 20-30 de ani este tot mai mare pentru că ne va aduce în epoca pre-antibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecțiile banale, cu bacterii, pe care acum le tratăm cu ușurință, în termen de 5 zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecție amenințătoare de viață pentru care nu avem tratament. De ce se întâmplă lucrul acesta? Bacteriile sunt mult mai în vârstă și mult mai experimentate decât noi. Există de vreun miliard de ani bacterii pe terra, în timp ce antibioticele le folosim în ultimii 80 de ani. Deci, era antibioticelor în viața bacteriilor reprezintă o milisecundă, iar capacitatea lor de a se adapta la această amenințare - deoarece antibioticele reprezintă pentru bacterii o amenințare- a crescut și ea. S-au adaptat. Asta este realitatea”, a susținut ministrul Sănătații.
”Nu aveam decât două soluții să menținem acest lucru sub control. În primul rând să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar și să le luăm într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecția potrivită, în doza potrivită și cu durata de tratament potrivită”, a concluzionat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Prin urmare, de foarte multe ori antibioticele nu sunt necesare pentru a trata infecțiile comune ale tractului respirator (cum ar fi răceala, gripa, durerea în gât, bronșita acută).
Lăsați medicul să decidă dacă este nevoie de antibiotice sau nu. El vă va oferi sfaturile și terapia cea mai potrivită pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.