Diabetul este a doua cea mai importantă boală cronică la copii și, din păcate, forma infantilă reprezintă 10-15% din cazurile de diabet. Care sunt formele și simptomele în care se manifestă și ce pot face părinții pentru ca copilul să învețe să trăiască liniștit cu boala?
Diabetul la copii este o boală cronică, cu rate în creștere. Se caracterizează prin hiperglicemie, adică o creștere a zahărului din sânge, datorită unei deficiențe absolute sau relative de insulină din organism.
Și, din păcate, glicemia crescută pentru prea mult timp din cauza eșecului de a diagnostica sau a trata inadecvat diabetul poate deteriora inima, vasele de sânge, rinichii, ochii și sistemul nervos timp de mulți ani. Pe scurt, o imagine care poate avea consecințe grave.
Din fericire, diabetul, deși este o problemă care nu poate fi rezolvată odată ce a apărut, poate fi gestionabil, atât de mult încât copiii pot duce o viață aproape normală.
Există două cele mai frecvente forme de diabet, numite diabet de tip 1 și tip 2. Diabetul de tip 1 este cel mai tipic tip de diabet în copilărie. Cu toate acestea, mai ales în adolescență, este posibil și debutul diabetului de tip 2, considerat în mod tradițional mai tipic pentru vârsta adultă.
Părinții care suspectează sau identifică simptome ale acestei boli la copilul lor trebuie să se adreseze medicului pediatru care îi va îndruma către centrul specializat de diabetologie sau endocrinologie pediatrică. În cazurile mai grave, evident, este indicat să vă grăbiți la camera de urgență pediatrică.
Foto: Pavel Danyliuk/ Pexels
Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul nu produce o cantitate suficientă de hormon, numit insulină, din cauza distrugerii celulelor beta care sunt capabile să producă acest hormon. Insulina joacă un rol fundamental în menținerea concentrațiilor normale de zahăr din sânge.
Ca rezultat, zahărul se acumulează în sânge, creând o stare de hiperglicemie. Această boală poate apărea la orice vârstă, dar există grupuri care sunt mai afectate, adică între 5-6 ani și apoi din nou la 11-13 ani.
Adesea, un semn precoce este o creștere a frecvenței cu care un copil urinează, în special noaptea. Există și alte simptome cheie, cum ar fi sete și oboseală excesivă, pierderea în greutate și creșterea apetitului.
Identificarea precoce a simptomelor diabetului de tip 1 este importantă. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge și deshidratarea cauzată de diabet sunt periculoase și pot determina copiii să aibă nevoie de insulină și lichide intravenoase.
Prezența glucozei în urină este unul dintre simptomele diabetului, din cauza nivelului de hiperglicemie. de fapt, în mod normal rinichiul realizează o reabsorbție, adică recuperare, acțiune, deoarece acesta este un element foarte important pentru organism și nu poate fi „irosit”.
Dacă totuși concentrația de glucoză din sânge depășește un anumit nivel numit „pragul renal”, rinichiul nu mai este capabil să reabsoarbă toată cantitatea de glucoză filtrată și deci o parte este eliminată prin urină.
Foto: Pavel Danyliuk/ Pexels
Diabetul de tip 2 a fost numit cândva „diabetul la adulți”, deoarece era extrem de rar în copilărie. Cu toate acestea, pe măsură ce ratele obezității în copilărie cresc, un număr tot mai mare de copii sunt, de asemenea, diagnosticați cu această formă, uneori chiar și la vârsta de 10 ani.
Factorii de risc, pe lângă problemele de greutate, includ antecedentele familiale (adică a avea un membru al familiei cu diabet zaharat) și/sau a fi născut dintr-o mamă cu diabet zaharat în timpul sarcinii (diabet gestațional). Simptomele sunt asemănătoare diabetului de tip 1 și pot apărea treptat.
Nu există un leac pentru a elimina diabetul, dar vestea bună este că copiii cu această boală pot duce o viață normală dacă glicemia lor este gestionată corespunzător și ținută sub control.
În diabetul zaharat de tip 1, managementul se concentrează pe monitorizarea glicemiei, iar tratamentul implică insulinoterapie, adică administrarea de insulină de mai multe ori pe zi cu injecții sau printr-o pompă de insulină, care infuzează insulina în țesutul subcutanat 24 de ore pe zi.
De câțiva ani există și senzori subcutanați, care permit o reducere drastică a numărului de verificări efectuate cu înțepături ale degetelor, precum și furnizarea de informații mai precise.
Evident, dieta joacă un rol fundamental, la fel ca și activitatea fizică. Copiii ar trebui încurajați să facă sport sau, cel puțin, activitate fizică în fiecare zi.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
A avea un copil diagnosticat cu diabet nu ar trebui să ne arunce în disperare, chiar dacă știind efectiv că copilul are o boală cronică care îl va însoți pentru tot restul vieții nu este ușor. Din fericire, gestionarea acestei boli este destul de simplă.
Copiii cu vârsta peste 7 ani au de obicei abilitățile motorii fine pentru a începe să își facă injecții de insulină sub supravegherea unui adult.
De asemenea, își pot verifica glicemia de mai multe ori pe zi, folosind benzi de testare simple tratate chimic și un glucometru.
Evident, prezența părinților este esențială, deoarece aceștia trebuie să se asigure că insulina este sub control.
De fapt, dacă copilul ia prea mult, poate provoca hipoglicemie, care se manifestă prin tremor, bătăi rapide ale inimii, greață, oboseală, slăbiciune și chiar pierderea conștiinței. Cu toate acestea, dacă iei prea puțin, ar putea declanșa simptomele clasice ale cetoacidozei diabetice.
Este foarte important să puneți copilul într-o situație confortabilă chiar și la școală, unde probabil va trebui să-și monitorizeze glicemia.
Părinții, așadar, trebuie să facă echipă cu personalul școlii, care nu numai că trebuie informat, ci trebuie să se ocupe și de controale, poate de administrații, să gestioneze orice hipoglicemie, să garanteze alimentația corectă și să garanteze desfășurarea în siguranță a activităților sportive.
Este o sarcină foarte importantă. Cel mai complex aspect este să nu-l faci pe copil să se simtă diferit sau defect, care trebuie să-și poată trăi liniștit copilăria și să aibă toate experiențele semenilor săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.