A-ți ajuta copiii să facă față divorțului este esențial pentru a reduce impactul pe care această situație îl poate avea asupra lor. Luați notă de următoarele recomandări.
Publicitate
Odată ce ați decis că cel mai sănătos lucru pentru viața de familie este să puneți capăt relației de cuplu, trebuie să vă ajutați copiii să facă față divorțului, să facă față dificultăților și să accepte marile schimbări care vin după această situație.
Deși procesul nu este ușor, vă puteți ajuta copiii să treacă printr-un divorț într-un mod sănătos. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, implementați următorii pași pentru a reduce impactul negativ al acestei situații.
Primul lucru va fi să vă hotărâți cum să le dați vestea. Nu este ușor, dar este inevitabil. Se recomandă ca ambii părinți să fie prezenți și ca după ce au comunicat decizia irevocabilă de a nu continua împreună în cuplu, copiii să înțeleagă și să simtă că nu sunt de vină pentru nimic și că tu și fostul partener veți face tot posibilul pentru îndeplinește sarcini și responsabilități împărțite cu dragoste și dăruire.
Este destul de comun ca copiii să înceapă să se simtă responsabili pentru despărțire și să asocieze comportamentul prost sau performanța nesatisfăcătoare la școală cu despărțirea părinților. Pentru a preveni acest lucru, anunță-i că cauzele despărțirii le sunt străine și că dragostea părinților este încă intactă.
Dacă fostul tău este o persoană inconsecventă și a pierdut deja timpul pe care trebuie să-l împartă cu copiii tăi, planifica-i activități speciale pe care să le facă cu ei, astfel încât să nu se simtă abandonați dacă tatăl sau mama lor nu pot veni.
Evitați să faceți comentarii negative care influențează părerea copiilor despre tatăl sau mama lor.
Foto: Vera Arsic/ Pexels
Când stimulați această dimensiune la copiii voștri, îi veți împiedica să se simtă frustrați și să creeze treptat resentimente. Vorbește cinstit și deschis cu copiii tăi în orice moment, astfel încât aceștia să învețe că nu este greșit să comunice ceea ce simt, dacă nu vor să vorbească, cere-le să scrie o scrisoare sau să deseneze o imagine.
Incertitudinea va fi la ordinea zilei, așa că trebuie să fii pregătit pentru întrebări naturale, evidente și, în unele cazuri, nerostite. Copiii vor dori să știe cu cine vor locui sau cum vor avea loc întâlnirile sau vizitele.
Mersul la școală, fotbalul sau dansul sunt activități care nu trebuie întrerupte, dar divorțul va determina alte dinamici. Oferă suficientă claritate despre cum va fi de acum înainte.
Încercați să includeți în rutina dvs. alți membri de încredere și apropiați ai familiei. Dacă nu aveți un tată sau o figură maternă prezentă, o rudă vă poate oferi o viziune diferită despre cine sunteți și despre ce ați vrea să fiți ca adult. Întărește legăturile cu oamenii care pot aduce lucruri pozitive în viața lor.
Foto: Josh Willink/ Pexels
Unul dintre secretele când vine vorba de a-ți ajuta copiii să facă față divorțului este că nu te văd niciodată certându-te aprins cu fostul tău partener.
Găsiți momentele potrivite pentru a aborda probleme conflictuale, copiii nu ar trebui să facă parte din ele. Încercați să păstrați relația cât mai cordială posibil.
Este important ca, odată despărțiți, să nu încercați să-i faceți pe copiii voștri să fie de partea oricărei părți. Nu indicați motivele despărțirii dacă sunt prezenți și știți că ar putea dăuna sau dăuna imaginii tatălui sau a mamei.
Încercați întotdeauna să vă referiți la fostul partener cu respect. Dacă simți că nu poți face asta pentru că te-ai despărțit recent și încă ești supărat, nu vorbi despre asta.
În acest caz, copiii nu sunt oamenii potriviți pentru a se dezlănțui deoarece ar adăuga o presiune inutilă unei situații care este deja jenantă pentru toată lumea. Veți avea timp să le explicați ce se întâmplă când sunt gata.
Fiecare împrejurare este diferită, dar nu putem decât să depunem eforturi pentru a evita răspândirea litigiilor cu orice preț. Maturitatea, bunul simț, managementul emoțiilor devin elemente esențiale pentru a face față unui proces de divorț netraumatic.
Acordați custodia comună și recurgeți, acolo unde este necesar, la medierea familială. Și dacă există întâlniri între părinți, evitați scenele și căutați dialogul. Dacă acest lucru nu este posibil, căutarea unui ajutor specializat este adecvată și inteligentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.