Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / VIDEO

Data publicării:
Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / FOTO: freepik.com @EyeEm

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a abordat un subiect sensibil și puțin cunoscut de părinți: miozita acută benignă (BCAM). Invitatul, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a oferit explicații valoroase despre această afecțiune care poate provoca spaimă oricărui părinte.



„Domnule doctor, ați atras atenția recent pe pagina Spitalului Virtual despre o afecțiune pe care eu consider că trebuie să o menționăm obligatoriu: miozita acută benignă BCAM.

Și vă spun și de ce. În urmă cu doi ani, copilul meu, după câteva zile de febră, s-a trezit într-o dimineață și mi-a spus să vin să-l duc la baie că nu poate să meargă. Ca orice părinte, am crezut că se alintă, că a stat bolnăvior la pat câteva zile și că nu are chef el de mers. L-am forțat practic să meargă și m-am speriat teribil că el chiar nu putea să meargă.

Habar nu aveam de această afecțiune și cred că mulți părinți nu o cunosc. Vă rog să ne explicați ce e cu această miozită? Cum apare și de ce apare?” a întrebat Loredana Iriciuc care a scos la lumină o situație pe care mulți părinți o întâmpină fără a avea informațiile necesare pentru a o gestiona.

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Dr. Mihai Craiu a explicat clar ce se întâmplă în cazul miozitei acute benigne:

„Emoțiile în fața unui copil perfect sănătos, care dintr-o dată își pierde forța musculară, dar o pierde, de tot... Și asta putem să și verificăm, că dacă luăm mâna și spunem strânge mâna, vedem că putem să desfacem imediat. N-are putere! E ca un elastic care și-a pierdut elasticitatea și asta se întâmplă la toți mușchii și într-un timp foarte scurt.

În momentul în care copilul pare că începe să îmbunătățească un pic, nu mai are 40° temperatură ca în primele zile, vine dintr-o dată, fără niciun `cioc-cioc`. Nu-ți spune `știi, parcă mi-au amorțit degetele, am nu știu ce`. Nu! Te culci sănătos și te trezești cu chestia asta dimineața.

CITEȘTE ȘI HMPV, virusul care „a pus părinții pe jar”, explicat de dr. Mihai Craiu: „Este cunoscut de foarte multă vreme! NU e nimic scăpat de sub control, ăsta e mesajul meu foarte clar!” / VIDEO

Dr. Mihai Craiu: „Procesul de miozită poate fi dovedit și cu analize”

Dr. Mihai Craiu a explicat natura acestei afecțiuni, subliniind că, deși alarmantă, ea este temporară și tratabilă.

„Procesul de miozită, adică de inflamația mușchilor. Toate astea care sunt cu `-ită` sunt procese inflamatorii cum e apendicită sau enterocolită. Toate procesele inflamatorii au la capăt `-ită` și miozită de la `miosmușchi` ne spune unde e procesul inflamator: în mușchi!

Poate fi dovedit și cu analize. Mușchii au în interiorul lor o enzimă, care se numește creatinkinază, și câtă vreme mușchii sunt sănătoși, putem duce la sală, să exersăm, poate să crească un pic creatinkinaza, dar în miozita acută indusă de bolile astea virale crește la mii de unități”.

Dr. Craiu a oferit o analogie utilă pentru a înțelege diferențele de impact asupra pacienților:

„Depinde de vârsta și de fragilitatea pacientului. În fine, e ca atunci când dai cu mașina într-o groapă. Groapa e tot timpul aceeași. Dacă mașina e mai fragilă, mai veche, se strică mai tare când dăm în groapa aia.

Așa e și cu mușchii pacientului care face miozită acută benignă a copilăriei”.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Dr. Mihai Craiu: „Nu trebuie să reparăm nimic la creierul copilului. Boala nu e în cap!”

Ce înseamnă benignă? Înseamnă că vine și trece singură”, a explicat dr. Mihai Craiu. Nu trebuie să reparăm nimic la creierul copilului. Boala nu e în cap! Nu contează că nu merge, copilul e perfect la cap și nu rămâne cu nicio urmare. Este o simplă problemă de mușchi”.

Pentru a ilustra mecanismul afectării musculare, medicul a folosit o analogie practică:

„Mușchii, ca orice fel de sisteme care să contractă și se relaxează, să zicem că ar funcționa ca un aspirator care face vaacum. În condițiile în care ceva întrerupe transmiterea informației către mușchi, și asta se întâmplă când mușchii se scurtcircuitează din cauza prezenței virusului, nu mai au forță suficientă, nu se mai realizează o contracție musculară, nu mai suge aspiratorul ăla acum ar trebui trebuie.

Desfacem furtunul, scoatem ce a înfundat acolo, vorba bine, pur și simplu combatem simptomatic durerile de mușchi, de oase, hidratăm bine copilul, îl lăsăm în pace fără să-l forțăm și nu-l ducem nici la kineto, nici la recuperare, nici la nimic, pentru că durează relativ puțin și trece de la sine.

Cum spune numele, acută, adică vine, crește și dispare, nu lasă în urma ei niciun fel de chestie specială”.

Sinovita tranzitorie: ce este și cum se manifestă?

„Și da, trebuie să o știm, pentru că există cel puțin două astfel de maladii care au legătură cu mai multe viroze. A doua care face la fel de mari emoții, se numește sinovita tranzitorie. Cuvântul cheie tranzitorie, trece”, a mai adăugat dr. Mihai Craiu.

„Copilul nu mai merge, pare că din șold s-a întâmplat, nu mai mișcă piciorul. `Ce-ai făcut? Ai căzut din pat azi-noapte, ai sărit, te-ai dat pe trambulină?`. Eventual începem să ne certăm între noi, părinții, `ți-am lăsat copilul la tine weekend, uite cum îl aduci, șchiop!`.

Trece fără niciun fel de probleme, un proces inflamator la nivelul cartilajelor de creștere, la sinovială. Și da, poate să fie produs de viroze din aceste zgomotoase”.

Legătura dintre infecțiile cu virus gripal și miozita acută benignă

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a explicat legătura dintre infecțiile cu virus gripal și complicațiile temporare, cum ar fi miozita acută benignă. Deși simptomele pot fi alarmante, medicul subliniază că părinții trebuie să rămână calmi și să evite să transmită anxietatea lor copiilor.

Ce se întâmplă, de fapt? Infecția cu virus gripal produce în organism un răspuns imun. Eliberăm o serie întreagă de soldați care să ne ajute în tot războiul ăsta pe care îl purtăm. Soldații ăștia mai pot să greșească și ținta, să tragă în propria noastră armată. O complicație trecătoare în care există un conflict imun și care, odată terminată gripa și dusă convalescența, se oprește tot războiul.

Deci, da, emoțiile-s foarte mari și e normal să le avem, dar trebuie să ne ținem firea ca părinți, că dacă ne văd în ochi copiii noștri, n-o să le fie mai ușor.

O să se sperie de propria lui neputință și, la un moment dat, va exista un cui acolo în cap că `Dacă și răceala asta o să fie tot așa? Dacă n-o să mai merg?` Și asta e un pas până la ipohondrie”, a conchis dr. Mihai Craiu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel