Cea mai mare lecție pentru părinți oferită de un celebru psiholog: ”Nimeni nu iubește cu adevărat pe nimeni”

Data publicării:
Foto: Freepik @prostooleh
Foto: Freepik @prostooleh

De la notele școlare până la alegerile de carieră, mulți părinți creează „liste de verificare” implicite pentru copiii lor. 



Dr. Shefali Tsabari, renumită pentru abordarea sa inovatoare în parenting, aduce în discuție una dintre cele mai profunde dileme ale relațiilor părinte-copil: iubirea necondiționată. Într-un interviu revelator pentru Goalcast, ea a spus:

„Aceasta este cea mai mare lecție pentru părinți: Nimeni nu iubește cu adevărat pe nimeni. Toată lumea iubește condiționat [...] să iubești cu adevărat pe cineva este să-l iubești cu adevărat pentru cine este el, neimplicat.”

Aceste cuvinte provoacă părinții să-și reexamineze modul în care își educă copiii și să conștientizeze că iubirea autentică înseamnă acceptarea fără restricții.

Lista de verificare a iubirii condiționate

Dr. Shefali explică faptul că părinții tind să impună copiilor așteptări bazate pe propriile lor insecurități și dorințe. Ei creează „liste de verificare” care definesc succesul și eșecul, iar copiii sunt constrânși să le urmeze. Acest proces le poate eroda spiritul creativ și autenticitatea.

”Marea dragoste este condiționată, bazată pe control și pe frică. Totul este despre sine. Așa că trăim în conformitate cu liste de verificare prescriptive și credem că dacă nu urmăm acea listă, atunci suntem cumva mai puțin decât.

Iar când facem asta cu un copil care a venit în această lume cu un spirit vibrant, dornic să înţeleagă, iar noi deja disrugem această şansă prin: Iată lista de verificare. Acesta este ceea ce cred că înseamnă succesul și eșecul și frumusețea și realizarea. Și acum, urmează-mi calea. Această plasare imediată a unei căi de a fi îngreunează capacitatea copilului de a-și dezvolta propria sa cale.

3. Foto: Free... (mother-smiling-with-her-daughter-arms-girl-with-tongue-out_99696700.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Acceptarea începe cu părinții

Un punct central al mesajului Dr. Shefali este că părinții nu își pot accepta copiii necondiționat, pentru că nu s-au acceptat pe ei înșiși.

Frustrările legate de cariera nerealizată, visurile abandonate sau nesiguranțele personale îi fac să caute validare prin succesul copiilor lor. Atunci când un copil nu se conformează acestor așteptări, apare dezamăgirea, iar legătura părinte-copil este afectată.

Și veți vedea că majoritatea părinților nu își acceptă copiii așa cum sunt pentru că nu sunt suficient de buni sau extraordinari sau fabuloși sau nu au destule realizări, nu au suficiente diplome și apoi le arăt părinților că motivul pentru care nu pot face asta, să-și accepte copilul neechivoc pentru cine este, pentru că nu s-au acceptat pe ei înșiși pentru cine sunt. Principalul conflict este că copilul meu nu este ceea ce credeam că va fi copilul meu. Fie un fotbalist superstar, fie un pianist fantastic, fie un servitor obedient”.

4. Foto: Free... (solutii-pentru-o-mama-epuizata-cum-sa-recastigi-echilibrul-in-viata-ta---2_02356900.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Puterea iubirii necondiționate

Iubirea autentică, afirmă Dr. Shefali, presupune acceptarea totală a copilului, fără așteptări sau condiții.

Ei nu au venit cu această dorință egoistă de a se atașa de doctorate sau etichete sau judecăți sau bogăție pentru a se simți înșiși. Copiii se simt pe ei înșiși doar prin persoana care sunt.

Să iubești cu adevărat pe cineva este să-l iubești cu adevărat  pentru cine este el, neimplicat. Ei nu trebuie să te iubească înapoi, nu trebuie să aibă nevoie de tine, nu trebuie sa fie de acord cu tine. Ei nu trebuie să se supună ție. Acum încearcă să-ți iubești copilul pentru cine este el/ea”, a spus dr Shefali Tsabari, în cadrul emisiunii Goalcast.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel