„Primul pas, dacă vrem să avem copii fericiți, este să-i învățăm starea de bine, nu munca, munca, munca, munca.” Aceasta este convingerea Teodorei Mețiu, specialistă în arta comunicării, care atrage atenția la Părinți Prezenți asupra unei probleme frecvente în rândul părinților: presiunea exagerată pusă pe copii pentru performanță academică.
Mulți părinți, spune Teodora Mețiu, își doresc copii excelenți la toate materiile, chiar și atunci când aptitudinile lor nu se potrivesc cu aceste așteptări.
„Sunt părinți care au copii care să zicem că nu sunt foarte dotați, care au probleme la școală, care nu știu cu matematica, care nu se pricep la biologie. Domnule, nu trebuie să stau să dau în el atâta biologie și matematică!
Copilul ăla ce să înțeleagă?” întreabă retoric experta.
SURSA FOTO: freepik.com @dikushin
Această abordare rigidă riscă să transforme educația într-o corvoadă, iar copilul poate ajunge să respingă învățarea.
„El oricum capătă un «câh» față de tot ce-i bag eu cu forța pe gât. Doar nu-mi imaginez eu, părinte, că aș putea să scot vreun matematician din el. Nici gând să scoți vreun Pitagora dintr-un copil căruia îi bagi pe gât ceea ce nu vrea și ceea ce nu-i place.
Și acuma, întrebarea părinților care ne urmăresc o să fie «păi, bun, și ce să fac, că sunt examene?»”, mai spune experta.
Problema ridicată de Teodora Mețiu nu este lipsa educației, ci standardele impuse de societate, care alimentează o competiție continuă.
„Dar stai puțin! Nimeni n-a spus că toată lumea trebuie să fie o eminență cenușie pe planeta asta! Nimeni!” subliniază Teodora Mețiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Cât de mult contează performanța școlară în construirea unei vieți fericite? Teodora Mețiu a vorbit și din perspectivă personală asupra acestui subiect, analizând diferențele dintre cele două fiice ale sale.
„Eu am două fetițe, Una este super ancorată în școală, e înnebunită! Când e vacanță e super tristă, Maria.
Anastasia nu e atât de tristă când nu e școală. E mai bucuroasă de timpul liber. Și mă uit la ea și mă bucur și îmi dau seama că Anastasia are cu mult mai multe șanse de fericire în viață decât Maria.
Pentru că Maria copiază foarte mult stilul mamei, cu muncă, muncă, să evoluăm, să evoluăm.
Eu dacă stau să mă gândesc la mine, în ultimii ani, eu n-am mai avut timp de stare bună. Am avut timp de muncă bună, dar nu neapărat stare bună.
Și hai să nu ne păcălim pe noi și să confundăm lucrurile!
Iar cu Anastasia am avut diverse discuții și i-am spus - pentru că am văzut, e vizibil că nu e cea mai pricepută din lume la nu știu câte materii - «mami, hai să vedem care-i pasiunea ta».
«Păi îmi place să scriu».
«Ok, e perfect!»
Nu scrie în română, scrie în engleză. Asta nu-mi convine foarte tare, pentru că în limba română sunt niște probleme când ești obișnuit numai cu engleza. Și acum îmi încurajez copilul să scrie. Acum suntem în pasul doi, în care punem voce pe ceea ce scrie, pentru că scrie lucruri foarte adânci”, a povestit Teodora Mețiu.
SURSA FOTO: freepik.com @user15694850
Într-o societate obsedată de diplome și performanță academică, Teodora Mețiu propune o schimbare de perspectivă: „Ce vreau eu să spun este că atunci când copilul nu e bun la matematică, nu e bun la te miri ce, nu te mai gândi neapărat că e musai să facă facultate, masterat, doctorat.
Găsește-i pasiunea! Căci cea mai bună meserie pe planeta asta și cea mai bănoasă este pasiunea pusă la muncă!”
„Dar din lipsa timpului, probabil părinții nici nu reușesc să-și dea seama ce pasiune are copilul”, a adăugat Loredana Iriciuc, moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți.
Răspunsul Teodorei Mețiu este ferm: părinții trebuie să își facă timp!
„Păi, da, dar trebuie să-și facă timp pentru asta! Trebuie să-l urmărească. Sau dacă, în extremis, cu toate că mie nu-mi place externalizarea asta, să angajeze un om care să-și dea seama la ce se pricepe copilul lui?”
Într-o epocă în care inteligența artificială preia din ce în ce mai multe sarcini, Teodora Mețiu subliniază că pasiunea rămâne de neînlocuit: „Pasiunea, repet, este cea mai bună meserie în viitor și cu toată inteligența artificială care va fi pe planeta asta, inteligența artificială nu va putea înlocui pasiunea nimănui!
Iar lucrurile făcute din pasiune nu au limite.
Poate copilul este pasionat să picteze unghii. Lasă-l! Lasă-l să facă asta în viitor, pentru că asta îi garantează două lucruri: venituri mari, dar cel mai de preț, starea de bine. Va face ceva ce îi place!”
„Păi, cum ar fi eu să mă duc să predau cursurile pe care le predau spunând: «Pff, iar am curs»”, se întreabă retoric Teodora Mețiu.
Pentru ea, fiecare curs este o nouă oportunitate de a transmite nu doar informație, ci și emoție.
„Cum ar fi? Cum s-ar produce învățarea celor care vin la mine în sală, dacă eu n-aș iubi, dacă eu n-aș vibra în fiecare cuvânt pe care îl spun”, continuă Mețiu, subliniind că puterea educației nu stă doar în conținut, ci și în felul în care acesta este transmis.
Deși predă același curs de 15 ani, pasiunea rămâne nealterată.
„Și apoi gândește-te la altceva! Nu e ca și când am 15.000 de cursuri! Am un curs pe care îl tot repet de 15 ani. Tu-ți dai seama cât de pasionat trebuie să fii ca să spui aceleași lucruri unor mii de oameni 15 ani, ca și când le spui prima oară?”
Pentru Teodora Mețiu, pasiunea pentru comunicare are rădăcini adânci, încurajate încă din copilărie de părinții săi.
„Dar asta este pasiunea mea și mulțumesc lui Dumnezeu! Eu am avut parte de niște părinți care, deși în vremurile alea cu mult mai vechi, au înțeles ce înseamnă pasiunea.
N-au îmbrățișat-o din prima când le-am spus că vreau să fiu ziaristă, într-o vreme în care exista o singură televiziune și aia departe de satul în care ne găseam noi. Dar au încurajat-o! Au știut să spună în înțelepciunea lor «da, mami, ai să ajungi ceea ce vrei să fii». Nu mi-au tăiat craca!”, a mai spus Teodora Mețiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.