Duceți copii cât mai des să viziteze ferme și grajduri de animale: Beneficii asupra sănătății

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Oamenii de știință de la Universitatea din Zurich au arătat că un acid sialic prezent în animalele de fermă protejează țesutul pulmonar de inflamație.



Un grup de imunologi din Zurich a descoperit că, pe lângă microbii prezenți în ferme, chiar și o moleculă nemicrobiană precum acidul sialic poate îndeplini o importantă funcție preventivă împotriva alergiilor.

Astm: problemă comună

În zilele noastre, astmul și alergiile în general sunt patologii din ce în ce mai răspândite, mai ales în acele țări extrem de industrializate, caracterizate de o poluare ridicată a aerului: de fapt, reprezintă unul dintre principalii factori externi care influențează negativ sănătatea tractului respirator.

Se estimează că aproximativ 30% dintre copiii de astăzi suferă de alergii, cu excepția celor care locuiesc la ferme. De altfel, este larg cunoscut faptul că oamenii care locuiesc în mediul rural se bucură de o sănătate mai bună decât cei care locuiesc în orașe, totuși cei care locuiesc la ferme beneficiază de o protecție naturală extrem de superioară: paradoxal un mediu care nu este excepțional din punct de vedere igienic are aspecte pozitive importante asupra sistemului imunitar.

Cum se apără organismul?

Coordonatorul grupului de cercetători de la Institutul Elvețian de Cercetare a Alergiilor și a Astmului,  Remo Frei, a afirmat că contactul cu animalele și consumul de alimente de origine animală încă din copilărie reglează reacțiile inflamatorii ale sistemului imunitar.

Acest mecanism este reglat de un acid sialic, acidul N-glicolilneuraminic (numit Neu5Gc), o substanță non-microbiană prezentă pe scară largă la multe animale de fermă, dar nu și la oameni.

Deși corpul uman nu produce acid Neu5Gc în mod independent, este posibil să îl absorbi prin contactul cu animalele sau prin consumul de alimente de origine animală și să îl integrăm în glicoproteinele noastre: contactul cu acest acid declanșează o reacție de anticorpi în corpul nostru.

Din comparația dintre concentrația de acid Neu5Gc și apariția astmului la copii, a reieșit că cei care locuiesc la o fermă au mult mai mulți anticorpi împotriva Neu5Gc în sânge, iar o prezență mai mare a anticorpilor duce la o incidență mai mică a astm.

Oamenii de știință caută în prezent o modalitate de a transfera efectul protector al mediului fermei asupra copiilor care locuiesc acolo către cei care locuiesc în altă parte, ducând astfel la un posibil avans în prevenirea astmului și a alergiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: alergii animale astm ferme de animale neu5gc




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel