DUR vs. PERMISIV: Două stiluri de parenting care alterează forma creierului copiilor, potrivit celui mai recent studiu

Data publicării:
Foto: Freepik @bristekjegor
Foto: Freepik @bristekjegor

Modul în care alegi să-ți crești copiii le poate modela literalmente creierul, a descoperit un nou studiu realizat de oameni de știință din SUA și Anglia.



Oamenii de știință au testat efectul parentalității calde, în comparație cu stilurile mai dure - definite ca receptive versus agresive din punct de vedere psihologic sau fizic - asupra creierului și sănătății mintale a 173 de tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 21 de ani.

Ei au descoperit că „arhitectura” creierului era diferită, în funcție de modul în care acel tânăr a fost educat, afectând conectivitatea și specializarea diferitelor regiuni ale creierului și modul în care copiii procesau emoțiile.

Parentingul dur în copilăria timpurie a fost asociat cu diferențe larg răspândite în dezvoltarea creierului, iar parentingul dur în copilăria târzie a fost asociat cu diferențe în părți mai specifice ale creierului legate de reglarea emoțională, au descoperit oamenii de știință, potrivit The Herald Online.

Rezultatele studiului

Cei care au primit o educație parentală mai caldă în copilăria mijlocie au avut tendința de a avea diferențe în anumite părți ale creierului legate de emoții – și au raportat niveluri mai scăzute de anxietate și depresie în timpul pandemiei de COVID-19.

Oamenii de știință au folosit date din Future of Families and Child Wellbeing Study, colectate între februarie 1998 și iunie 2021, și care implică familii cu venituri mici din Detroit; Toledo, Ohio; și Chicago.

La vârsta de 3, 5 și 9 ani, părinții și câțiva observatori din afară au raportat despre stilurile parentale ale familiilor: dur sau cald.

2. Foto: Free... (dur-vs--permisiv-doua-stiluri-de-parenting-care-altereaza-forma-creierului-copiilor--potrivit-celui-mai-recent-studiu-1_66295800.jpg)

Foto: Freepik @prostooleh

Când copiii au împlinit vârsta de 15 ani, creierul lor a fost scanat cu imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a înțelege forma și structura creierului lor, iar la vârsta de 21 de ani, tinerii și-au raportat propriile simptome de anxietate și depresie.

Diferențe semnificative în structura creierului

Atunci când echipa a analizat datele, au găsit diferențe semnificative în arhitectura creierului asociate cu anumite stiluri de parenting.

Mai exact, parentingul agresiv sau dur din punct de vedere psihologic în timpul copilăriei timpurii (vârsta de 3 ani) a fost asociat cu segregarea la nivelul creierului.

În copilăria mai târzie (vârsta de 9 ani), parentingul agresiv din punct de vedere psihologic a fost asociat cu mai puțină conectivitate între cortexul prefrontal - implicat în luarea deciziilor, raționament și controlul emoțiilor - și amigdala, care este cheia pentru procesarea emoțiilor, în special frică și stres. O mai bună conectivitate între aceste zone este asociată cu o mai bună gestionare a emoțiilor noastre.

3. Foto: Free... (dur-vs--permisiv-doua-stiluri-de-parenting-care-altereaza-forma-creierului-copiilor--potrivit-celui-mai-recent-studiu-2_37924400.jpg)

Foto: Freepik @prostooleh

Parentingul cald în timpul copilăriei mijlocii (vârsta de 5 ani) a fost asociat cu o centralitate mai mare a amigdalei - ceea ce înseamnă că amigdala a jucat un rol mai important în procesarea emoțiilor - și cu o centralitate mai puțină a cortexului prefrontal, ceea ce înseamnă că această parte a creierului a jucat un rol mai puțin important. Acest lucru ar putea duce la un copil mai condus emoțional sau mai reactiv.

Acest studiu a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Michigan; Universitatea din Maryland; Universitatea Yale, Connecticut; Spitalul General Massachusetts; Harvard Medical School, Massachusetts; Universitatea Purdue, Indiana; Universitatea de Vest a Angliei, Marea Britanie; și Universitatea Columbia, New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel