Numeroasele studii privind beneficiile cântatului au pus bazele unor evoluții optimiste în domeniul medical. Se pare cu adevărat că activitatea de a cânta poate avea de fapt multiple efecte vindecătoare, chiar și pentru pacienții care suferă de boli neurodegenerative grave precum Parkinson și demență.
Au fost făcuți pași importanți în înțelegerea contribuției pe care muzica și în special cântatul, o pot aduce la îmbunătățirea proceselor fiziologice umane.
Având în vedere acest lucru, cercetătorii britanici de la Tenovus Cancer Care și Royal College of Music au format o colaborare pentru a studia îndeaproape impactul cântatului asupra bunăstării fizice.
Analizând mostrele de salivă a 193 de coriști, la sfârșitul unui spectacol muzical, oamenii de știință au reușit să constate o scădere semnificativă a nivelului de cortizol, un hormon care slăbește sistemul imunitar și cantități mari de citokine inflamatorii, mediatori intercelulari care reglează răspunsul imun. Nivelul scăzut al factorilor inflamatori din organism ar putea explica, de asemenea, îmbunătățirea stării de spirit a celor cărora le place să cânte.
Cercetătorii de la Science of Music, Audiry Research and Technology Smart Lab de la Universitatea Ryerson din Toronto, în parteneriat cu Royal Conservatory of Music, au descoperit că două luni de cântări corale au făcut ca pacienții care suferă de „sindromul măștii” (o consecință a bolii Parkinson care întăreșete toți mușchii faciali lipsind expresivitatea), să-și recapete expresiile faciale.
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg din Suedia au evidențiat în schimb modul în care respirația controlată cerută de cântat reglează activitatea așa-numitului nerv vag, folosit printre altele pentru reglarea vieții emoționale și care ne afectează timbrul vocal.
Ritmurile melodice, bine articulate, au același efect ca și exercițiile de respirație yoga și ajută, de asemenea, la sincronizarea bătăilor inimii.
Beneficii remarcabile ale cântatului au fost atestate și în procesele mnemonice ale subiecților care suferă de demență (îmbunătățiri ale memoriei, abilități executive și orientare), în învățare (mai ales la cei mai tineri, unde cântecele într-o limbă străină stimulează abilitățile cognitive) și în redobândirea parțială și îmbunătățirea auzului.
Muzica poate avea o serie de beneficii semnificative asupra dezvoltării și bunăstării copiilor. Iată câteva dintre acestea:
Dezvoltarea abilităților cognitive: Muzica poate îmbunătăți abilitățile de învățare, concentrare și rezolvare a problemelor.Ascultarea și interpretarea muzicii pot dezvolta abilitățile matematice și de înțelegere a modelelor, deoarece mulți termeni muzicali implică concepte matematice.
Dezvoltarea limbajului și a abilităților sociale: Muzica poate îmbunătăți dezvoltarea limbajului, ajutând copiii să înțeleagă și să pronunțe cuvinte corect.Cântatul sau cântatul în grup poate promova abilitățile de comunicare și colaborare.
Dezvoltarea abilităților motorii: Dansul și ritmul muzical pot încuraja dezvoltarea coordonării și a abilităților motorii fine și grosiere.
Stimularea creativității: Copiii pot fi inspirați să creeze propriile melodii, să improvizeze sau să se exprime artistic prin muzică.
Reducerea stresului și a anxietății: Muzica poate avea un efect relaxant asupra copiilor și poate reduce anxietatea și stresul.
Dezvoltarea memoriei: Învățarea de versuri și memorarea melodiilor pot ajuta la dezvoltarea abilităților de memorie.
Îmbunătățirea emoțională: Muzica poate ajuta la exprimarea și înțelegerea emoțiilor. Ascultarea muzicii potrivite poate ridica starea de spirit a unui copil sau poate oferi consolare în momente dificile.
Dezvoltarea culturală: Muzica poate introduce copiii în cultura și tradițiile altor popoare, stimulând interesul pentru diversitatea culturală.
Dezvoltarea auzului și a sensibilității auditive: Ascultarea muzicii îmbunătățește percepția auditivă și capacitatea de a distinge sunetele.
Formarea gustului muzical: Ascultarea și expunerea la diferite genuri muzicale poate contribui la dezvoltarea unui gust muzical divers și la o apreciere mai profundă a muzicii.
Este important să menționăm că beneficiile muzicii asupra copiilor pot varia în funcție de vârstă, experiența și preferințele individuale ale fiecărui copil.
Încurajarea lor să exploreze și să se bucure de muzică într-un mod potrivit pentru vârsta lor poate contribui la dezvoltarea lor în mai multe feluri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.