Efectele incredibile ale jocurilor video asupra copiilor cu probleme de vorbire și învățare

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Julia M Cameron/ Pexels
Fotografie de la Julia M Cameron/ Pexels

Aproximativ 1 din 20 de copii are dislexie, o problemă asociată adesea cu alte dificultăți specifice de învățare, cum ar fi disortografia, discalculia și disgrafia.



Cercetările anterioare au arătat că un tratament experimental folosind jocuri video de acțiune poate îmbunătăți viteza de citire, abilitățile legate de atenție și memoria verbală pe termen scurt (adică memoria sunetelor vorbirii care este folosită atunci când citim).

Jocurile video pot îmbunătăți învățarea copiilor dislexici prin creșterea abilităților de citire și a memoriei auditive. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Universitatea din Padova, care a studiat eficiența antrenamentului bazat pe jocuri video de acțiune la un grup de copii dislexici.

Citește și: ”Copilul meu nu citește bine. Ar putea fi dislexic?”: Dislexia, sfaturi de la logoped

Potrivit autorilor cercetării, publicată în revista Neuropsychologia, metoda folosită ar permite în 2 săptămâni să se obțină rezultatele obținute în mod natural - fără nici un antrenament - de copiii cu dislexie într-un an întreg de dezvoltare.

Îmbunătățirea învățării copiilor dislexici

Doi cercetători din Padova, Sandro Franceschini și Sara Bertone, au explorat subiectul în profunzime, studiind eficacitatea terapiei cu jocuri video de acțiune la un eșantion de 18 copii dislexici. 

Vârsta medie a participanților a fost de 9 ani. Participanții nu au beneficiat de tratamentele anterioare. Training-ul a durat două săptămâni, cu 12 întâlniri de o oră pe zi, în care au fost oferite participanților două jocuri video de acțiune comercială.

Citește și: Dislexia: ce este și care sunt simptomele. Semnele care apar la copii sub 6 ani, peste 6 ani și la adolescenți

În jocurile video s-a combinat o viteză mare de prezentare și imprevizibilitatea evenimentelor, evenimentele neașteptate apărând mai ales la periferia câmpului vizual. Aceste elemente au cerut jucătorilor să aplice rapid atenția vizuală.

La sfârșitul antrenamentului, copiii au fost împărțiți în două grupe în funcție de progresul punctajelor lor la jocurile video.

Legătura dintre atenție și lectură

Niciun copil nu a abandonat tratamentul în ciuda faptului că acesta a fost intensiv, subliniază Bertone: asta înseamnă că experiența nu a fost obositoare sau frustrantă, așa cum este cazul altor tratamente. 

Cercetătorii au folosit antrenament bazat pe stimularea vizuală atentă, care leagă viziunea de atenție. „Acest antrenament – explică Franceschini – pare să fie eficient doar dacă copiii, în joc, sunt capabili să folosească eficient acele abilități legate de atenție și percepție care sunt folosite și în lectură”. Astfel, cercetarea confirmă și ajută la o mai bună înțelegere a legăturii dintre atenție, abilitățile de percepție vizuală și lectură.

Citește și: Copilul scrie invers. Este normal ca literele și cifrele să le facă în oglindă?

Dar asta nu este tot. Rezultatele finale au arătat că grupul cu scoruri mai mari în joc a fost și cel care a obținut beneficii mai mari în citire și memorie. Îmbunătățirea, potrivit cercetătorilor, ar fi echivalentă cu cea realizată în mod natural – fără nicio pregătire – de către un copil cu dislexie într-un an întreg de dezvoltare.

Adică: o creștere a vitezei de citire, în medie, de 0,15 silabe pe secundă, egală cu nouă silabe – aproximativ două cuvinte – pe minut. După utilizarea ghidată a jocurilor video, progresul a fost de 0,12 silabe pe secundă.

Rezultatele, continuă Franceschini, indică și o îmbunătățire a abilităților de memorie fonologică pe termen scurt, demonstrând un posibil efect general legat de întărirea abilităților de atenție.

Citește și: Ecranele și copiii. Ultimele concluzii ale unor cercetări care „ar trebui să liniștească părinții”: „Problema nu e în a oferi sau nu micuților telefoanele!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel