Cea mai fericiți oameni sunt în Finlanda, o țară ocupată de mulți vârstnici. Cel puțin asta arată „World Happiness Report”, realizat de ONU. Vezi pe ce loc este România.
Pentru acest raport, oamenii de știință se bazează pe sondaje realizate de Institutul Gallup, unul dintre principalele centre de cercetare a opiniei din lume, cu sediul în Statele Unite. În clasamentul raportului din acest an apare o panoramă diferențiată: Lituania se află în fruntea listei fericirii când vine vorba de copiii și tinerii sub 30 de ani, în timp ce Danemarca este cea mai fericită națiune din lume pentru cei peste 60 de ani. Acesta este și motivul pentru care Danemarca aproape a ajuns din urmă Finlanda.
Raportul mai arată un alt aspect interesant. Practic, din ce în ce mai mulți oameni în vârstă se simt fericiți, iar tinerii mai puțin. Oamenii născuți înainte de 1965 și strămoșii lor ("boomerii") sunt mai fericiți decât cei născuți după 1980 ("mileniali și" GenZ ").
Autorii studiului fac aluzie la faptul că scăderea fericirii în populația tânără se datorează polarizării politice, în scopul rețelelor sociale și inegalitatea economică care împiedică mulți să acceseze o casă.
Sursa foto: freepik.com@oneinchpunch
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Suedia
5. Israel
6. Olanda
7. Norvegia
8. Luxemburg
9. Elveția
10. Australia.
La polul opus, pentru Statele Unite, raportul aduce știri descurajatoare. Pentru prima dată, țara nord-americană nu a reușit să se claseze printre cele mai fericite 20 de națiuni din lume. A ajuns pe locul 23, reprezentând o scădere semnificativă față de locul 15 în anul precedent.
Sursa foto: freepik.com@
1. Zambia
2. Eswatini
3. Malawi
4. Botswana
5. Zimbabwe
6. Congo
7. Sierra Leone
8. Lesotho
9. Liban
10.Afganistan.
Autorii menționează „importanța consolidării rețelelor familiale pentru a garanta o viață confortabilă pentru adulții în vârstă, bărbații, văduvii și cei fără educație formală în special.De asemenea, consolidarea social media pentru a reduce discriminarea poate îmbunătăți bunăstarea la bătrânețe". Este nevoie urgentă de a lucra pentru a reduce declinul dramatic al bunăstării tinerilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.