„El a început primul”: Cum să faci față certurilor între frați

Data publicării:
„El a început primul”: Cum să faci față certurilor între frați / FOTO: freepik.com@cfff999
„El a început primul”: Cum să faci față certurilor între frați / FOTO: freepik.com@cfff999

Certurile între frați tind să crească în timpul vacanței de vară.



Multe familii recunosc că copiii lor, mai mult decât frații, par a fi dușmani de moarte. În timpul anului nu suferă atât de mult și trec peste furtunile care apar din când în când, dar când vin vacanțele, nu știu de ce, conflictele se înmulțesc de o mie de ori, împingându-i pe părinți la limită.

Vara, o călătorie lungă cu mașina, o vizită culturală, o masă la restaurant, devin o luptă continuă în care nimeni nu este de vină pentru că "el a început întotdeauna". "Eu nu am făcut nimic", iar persoana responsabilă, care nu se uita la momentul respectiv, "habar nu are ce s-a întâmplat".

Este un fapt că certurile între frați tind să crească în timpul verii, dar motivele din spatele acestui lucru nu sunt doar timpul petrecut împreună și absența unei rutine zilnice clare, care poate duce în mod evident la probleme de familie, deoarece interacțiunile dintre frați se înmulțesc.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, în această perioadă a anului, lipsa rutinelor pentru mese, somn și, pe scurt, odihnă adecvată, împreună cu absența unui program zilnic, pot ajunge să genereze stres și plictiseală în rândul copiilor. Și când acest lucru se întâmplă, recunoaște Silvia Dal Ben, psiholog și director clinic al Unobravo, "se creează terenul perfect pentru dezvoltarea conflictelor".

Trebuie avut în vedere,"că este, de asemenea, foarte frecvent ca copiii să concureze pentru atenția părinților sau a îngrijitorilor, ceea ce poate spori gelozia și rivalitatea și poate duce la mai multe dispute.

Această competiție poate fi transferată în domeniul posesiei sau al bucuriei de jucării sau dispozitive electronice, precum și în cazul în care trebuie să împartă activități sau spații".

Adesea, spune Dal Ben, părinții recunosc că sunt în pierdere, dar ei joacă un rol crucial ca mediatori în conflicte și în promovarea unui mediu familial armonios. De fapt, a se bucura de timpul petrecut în familie în timpul verii este, de asemenea, o oportunitate pentru părinți de a lucra la strategii de soluționare a conflictelor și de a promova relații mai sănătoase între copiii lor.

Acestea sunt sugestiile făcute de expertul Unobravo pentru a ajuta părinții să se bucure de o vacanță de vară fără conflicte, oferind o serie de sugestii care pot îmbunătăți calitatea timpului petrecut în familie:

1. Stabilirea rutinelor și a structurii

Nu este întotdeauna posibil, dar încercarea de a avea o rutină zilnică definită îi poate ajuta pe copii să știe la ce să se aștepte și să reducă astfel incertitudinea care duce adesea la stres și frustrare.

2. Stabilirea unor reguli clare de coexistență

Stabiliți limite "de bază" și definiți clar consecințele nerespectării acestora și ale neasumării responsabilității.

3. Timp separat

Este important ca fiecare copil să aibă propriul spațiu și propriul timp pentru activități personale. Acest lucru poate reduce fricțiunile dintre ei și le poate oferi un moment de respiro de la traiul împreună.

4. Promovarea comunicării asertive

O modalitate corectă de a comunica sentimentele și nevoile printr-un limbaj asertiv și respectuos, învățându-i pe copii să-și exprime clar și fără agresivitate emoțiile, favorizează conviețuirea. De exemplu, poți învăța să folosești expresii precum „Mă simt... când tu...”. Această practică îi învață pe copii să-și identifice și să-și numească emoțiile într-un mod mai eficient, astfel încât să le poată gestiona în loc să-și dezvăluie frustrarea asupra fraților lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel