Elevi din peste 900 de școli, mutați în alte unități de învățământ, din cauza șantierelor sau pentru că nu au spațiu: „A trebuit noi părinții să adunăm banii pentru o tablă!”

Data publicării:
Elevi din peste 900 de școli, mutați în alte unități de învățământ, din cauza șantierelor sau pentru că nu au spațiu: „A trebuit noi părinții să adunăm banii pentru o tablă!” / FOTO: freepik.com @terletskyigor
Elevi din peste 900 de școli, mutați în alte unități de învățământ, din cauza șantierelor sau pentru că nu au spațiu: „A trebuit noi părinții să adunăm banii pentru o tablă!” / FOTO: freepik.com @terletskyigor

Problemele învățământului românesc încep să iasă la suprafață!



Începutul de an școlar a venit cu provocări majore pentru mii de elevi din România. Aproximativ 900 de școli sunt afectate de diverse probleme de infrastructură, forțând mutarea elevilor în alte unități de învățământ.

De exemplu, elevii Școlii „Alexandru Ioan Cuza” din București au fost nevoiți să învețe în alte săli din cauza lucrărilor de reabilitare, informează Știrile PRO TV.

Mulți copii s-au trezit în săli mici, deteriorate și fără echipamente de bază. Părinții au fost nevoiți să contribuie financiar pentru a asigura necesitățile, cum ar fi o tablă pentru clasă.

Într-o clasă din București, 24 de copii sunt înghesuiți într-un spațiu de doar 12 metri pătrați, învățând în trei schimburi.

Citește și A început noul an școlar 2024-2025! Cu ce schimbări vine pentru elevi

Provocări logistice pentru părinți și copii

Părinții sunt dezamăgiți, având în vedere că trebuie să schimbe complet rutina zilnică, deoarece copiii învățau anterior în apropierea casei și acum sunt nevoiți să facă naveta la noile locații.

Schimbarea bruscă de program și distanțele mai mari complică viața de zi cu zi a familiilor.

Școala începe fără mobilier montat în unele unități

În unele școli, anul școlar a debutat cu activități de tip „Școala Altfel”, deoarece mobilierul nou nu a fost încă montat, deși era deja achiziționat.

În orașe precum Iași și București, școlile cu risc seismic ridicat au fost închise pentru reparații majore sau vor fi complet demolate. Elevii de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, o școală cu o vechime de 130 de ani, vor învăța temporar în alte unități și, ulterior, în containere modulare.

Vezi și Amenzi pentru părinți dacă nu semnează contractul educațional. Pot scoate din buzunar până la 5.000 de lei

Elevii din containere modulare: soluții temporare în diverse orașe

În localități precum Florești, Cluj, unde numărul de elevi a depășit capacitatea școlilor, soluția provizorie a fost plasarea acestora în containere modulare.

De asemenea, în București, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații urmează să fie demolat, cu planuri de a construi o nouă unitate, însă acest proces va dura ani de zile.

Aceste provocări reflectă realitatea din multe școli din România, care se confruntă cu lipsa infrastructurii adecvate și soluții temporare ce afectează atât calitatea educației, cât și confortul elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel