Elevii se pregătesc să intre în vacanța de vară! Pedagog: „Chiar dacă nu mai sunt în clasă, să NU încetăm să le predăm și să-i educăm în fiecare zi!”

Data publicării:
Elevii se pregătesc să intre în vacanța de vară! Pedagog: „Chiar dacă nu mai sunt în clasă, să NU încetăm să le predăm și să-i educam în fiecare zi!” / FOTO: freepik.com @user17596162
Elevii se pregătesc să intre în vacanța de vară! Pedagog: „Chiar dacă nu mai sunt în clasă, să NU încetăm să le predăm și să-i educam în fiecare zi!” / FOTO: freepik.com @user17596162

Chiar dacă par a fi concepte diferite, educația și predarea, după cum afirmă pedagogul Rocío López, „merg mână în mână” când vine vorba de copiii noștri. 



Acum că se apropie sfârșitul anului școlar, începe perioada în care copiii petrec mai mult timp acasă, în timpul liber sau în tabere. Totuși, asta nu înseamnă că încetează să învețe. Chiar dacă nu mai sunt în clasă, noi continuăm să îi educăm și să le predăm în fiecare zi.

Președintele secției de pedagogie și psihopedagogie a Colegiului Oficial de Doctori și Licențiați în Filosofie și Litere și în Științe din Sevilla și Huelva, pedagoga Rocío de Dios López, subliniază că „fiecare părinte alege cum vrea să-și educe copiii”, iar acest lucru va influența inevitabil modul în care aceștia vor învăța de-a lungul vieții.

Ea afirmă că „atunci când profesorul predă un conținut, sunt implicite o serie de valori” precum respectul față de ceilalți colegi atunci când așteaptă să participe, ridică mâna sau ascultă. Sau atunci când trebuie să medieze un conflict în timpul pauzei și să îl rezolve încurajând implicarea și iertarea, „și asta înseamnă educație”, spune ea, conform serpadres.es.

Există subiecte care trebuie învățate la școală și alte aspecte care se învață acasă, dar este clar că educația copiilor se desfășoară în ambele medii.

Educație și creșterea copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Acasă, modul în care ne educăm copiii este esențial în formarea lor, chiar dacă uneori nu suntem conștienți de acest lucru și nu știm să recunoaștem semnele unei educații deficitare.

Rocío de Dios López explică faptul că „un copil care crește supraprotejat de părinți poate deveni un adult care renunță ușor”.

Aceasta face referire la părinții protectori, cunoscuți ca părinți elicopter, care „sunt mereu în căutarea de a îndepărta orice obstacole din calea copiilor lor”. Acest stil de educație poate duce la formarea unui adult care renunță ușor, deoarece părinții lor au anticipat și rezolvat toate conflictele posibile, privându-i de ocazia de a-și asuma responsabilități.

„Vreau să cred că acești părinți au intenții bune”, spune Rocío de Dios López, „dar le fac un deserviciu copiilor lor”. Ea subliniază că „adolescenții și adulții crescuți astfel vor avea mari dificultăți în a lua decizii atunci când vor întâlni obstacole în viață”.

Comunicarea este cheia

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

„Trebuie să dialogăm cu copiii noștri, dar mereu în ambele direcții. Este important să îi întrebăm cum le-a fost ziua, dar și să le povestim cum a fost a noastră”, explică pedagogul Rocío de Dios López.

În ritmul alert al vieții noastre de adulți, poate fi dificil să realizăm acest lucru. Rocío de Dios López subliniază că multe dintre greșelile pe care le facem în creșterea copiilor provin adesea din „oboseală”.

„Este epuizant să vii acasă, să te joci, să vorbești, să le spui cum a fost ziua și să pregătești cina. E mai simplu să le dai tableta”, mai ales după o zi de muncă interminabilă. Acesta este, fără îndoială, unul dintre principalele motive pentru care ne pierdem răbdarea cu copiii noștri.

Cu toate acestea, este esențial să fim prezenți în viața copiilor noștri. Să discutăm cu profesorii despre progresul lor, să avem conversații sincere cu ei și, desigur, „dacă ai note proaste, o să suporți consecințele, dar asta nu înseamnă că nu te iubesc. Te iubesc foarte mult și îți arăt acest lucru mereu”, afirmă Rocío de Dios López.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel