Empatia este moștenită de la bunici la copii și nepoți. Un studiu a urmărit trei generații pe parcursul a 25 de ani

Data publicării:
Empatia este moștenită de la bunici la copii și nepoți. Un studiu a urmărit trei generații pe parcursul a 25 de ani / FOTO: freepik.com
Empatia este moștenită de la bunici la copii și nepoți. Un studiu a urmărit trei generații pe parcursul a 25 de ani / FOTO: freepik.com

Studiile arată că empatia este moștenită de la bunici la copii și nepoți.



În calitate de părinți, nu avem doar responsabilitatea de a ne îngriji și proteja copiii, ci și de a-i învăța lucruri esențiale pentru o viață împlinită, cum ar fi o bază solidă în etică și valori, care nu numai că îi fac fericiți, dar contribuie și la transformarea acestei lumi într-un loc mai bun.

Una dintre aceste valori este empatia, care ne invită să ne punem în locul celeilalte persoane și să facem tot posibilul să înțelegem sau să ne identificăm cu sentimentele ei. Și, așa cum am spus deja, dacă suntem empatici față de copiii noștri, ei vor fi empatici față de ceilalți.

Citește și Trei lucruri pe care părinții de astăzi le fac mai bine decât generațiile anterioare”

Dar exemplul nostru, oricât de puternic ar fi, nu are impact doar asupra copiilor noștri: empatia de care dăm dovadă în calitate de părinți transcende generațiile și este transmisă nepoților noștri.

Aceasta este constatarea studiului „Empathy across three generations: From maternal and peer support in adolescence to adult parenting and child outcomes” publicat în revista Child Development, care a urmărit trei generații pe parcursul a 25 de ani, potrivit Bebe Y Mas.

Cercetarea a început cu familii cu copii adolescenți în vârstă de 13 ani și i-a urmărit până la jumătatea vârstei de 30 de ani. În această urmărire, s-a observat că sprijinul empatic al mamelor pentru copiii lor adolescenți la vârsta de 13 ani a prezis empatia acelorași adolescenți pentru prietenii lor apropiați pe parcursul adolescenței.

Vezi și „Acesta este ADEVĂRUL despre copiii singuri la părinți”

La rândul lor, sprijinul empatic al adolescenților pentru prietenii lor a prezis, de asemenea, un comportament mai suportiv la vârsta adultă, care a fost asociat cu empatia propriilor lor copii între vârstele de 3 și 8 ani.

Cercetătorii notează că „rezultatele sugerează că indivizii «răsplătesc» grija empatică pe care o primesc de la părinți și că abilitățile dezvoltate în cadrul prieteniei adolescentine pot influența activitatea parentală ulterioară”.

Cu alte cuvinte, empatia a fost moștenită de la bunici la copii și nepoți. Empatia pe care mamele au arătat-o copiilor lor în adolescență a rămas cu ei și a fost un exemplu pe care l-au imitat nu numai cu prietenii lor din acea etapă, ci este, de asemenea, ceva ce au reușit să transmită copiilor lor mici, care au arătat, de asemenea, empatie față de alții.

Rezultatele acestui studiu ne amintesc de cercetări similare care au fost publicate de-a lungul anilor, cum ar fi studiul care a constatat că adolescenții care aveau o relație strânsă și puternică cu mamele lor erau mai empatici față de semenii lor.

Pe scurt, exemplul pe care îl dăm noi înșine ca părinți este unul dintre cele mai puternice atunci când vine vorba de educarea copiilor noștri, atât de mult încât, așa cum am văzut în acest studiu, poate ajunge chiar și la nepoții noștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel