Nimeni nu își propune să crească un copil care crede că i se cuvine totul. Totuși, dacă treceți pe la orice loc de joacă, mall sau petrecere aniversară, veți observa copii care se comportă necorespunzător și îndreptățiți care își hărțuiesc părinții.
În trecut, un astfel de comportament al copiilor era inacceptabil. Acum, crizele publice, plânsul, cearta și hărțuirea părinților par să fie normale.
Cum s-a întâmplat asta? Ce a cauzat această schimbare de comportament?
SURSA FOTO: freepik.com @alexandrgrant
Înainte de a arăta cu degetul către părinți, trebuie să recunoaștem impactul profund al tehnologiei asupra vieții copiilor. Internetul, rețelele sociale, jocurile video și telefoanele mobile au inundat copiii cu dispozitive, modificându-le fundamental rutina zilnică.
Numeroase studii au arătat că dependența excesivă a copiilor de tehnologie crește anxietatea, depresia și izolarea socială, ducând la o toleranță scăzută la frustrare, abilități sociale afectate și întârzieri în dezvoltarea inteligenței emoționale.
Au trecut 30 de ani de când a fost lansat primul smartphone, iar, ca rezultat, o întreagă generație de copii se simte mai confortabil în relația cu ecranele decât cu oamenii. În cele mai multe cazuri, acești copii care se confruntă cu dificultăți au fost crescuți de părinți iubitori și bine intenționați, care nu aveau idee în ce se bagă; calitățile care creează dependență ale tehnologiei nu erau încă înțelese.
„În cabinetul meu de psihoterapie, am întâlnit doi tineri, ambii de 16 ani, care au avut crize de furie. Au țipat, au înjurat și și-au înjosit părinții. Ambii erau `dependenți` de tehnologie, petrecând mai mult timp în fața ecranelor decât cu colegii lor, ceea ce a dus la lacune în dezvoltarea inteligenței lor emoționale. Cu alte cuvinte, au îmbătrânit, dar nu s-au maturizat, fiind prinși în comportamente care sunt mult mai potrivite pentru copiii mici”, spune psihoterapeutul Sean Grover în rubricile Psychology Today.
Întârzierile emoționale alimentează comportamentele îndreptățite. În loc să muncească pentru independență și autonomie, copiii îndreptățiți rămân atașați de părinți și cer ca aceștia să le satisfacă toate nevoile.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Am petrecut mulți ani scriind despre copiii care își agresează părinții. Cartea mea, When Kids Call the Shots, detaliază exact ce îi determină pe părinții buni să ia decizii proaste și să crească copii îndreptățiți, care manifestă comportamente de hărțuire.
Trei arhetipuri particulare de stiluri parentale contribuie la promovarea acestor comportamente de agresiune: părintele vinovat, părintele anxios și părintele care fixează totul”, mai susține psihoterapeutul.
Iată câteva opțiuni parentale care alimentează adesea sentimentul „de drept”:
Părinții care au fost abuzați sau neglijați în copilărie își propun să-și anuleze propriile traume, dându-le copiilor prea multă putere.
Părinții care suferă de anxietate și nu suportă să-și vadă copiii confruntându-se cu dificultăți ajung să exagereze.
Părinții care au dificultăți în luarea deciziilor își schimbă rolul parental, lăsându-și copiii să aibă grijă de ei în loc să își îndeplinească datoria de a avea grijă de copii.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Care sunt consecințele sentimentului „de drept” în rândul copiilor? Iată câteva dintre cele mai răspândite probleme:
Toleranță scăzută la frustrare: Atunci când un copil îndreptățit se confruntă cu frustrare, este mai predispus să renunțe. Acești copii au dificultăți în a tolera și a depăși frustrările.
Abilități slabe de rezolvare a problemelor: Copiii cu un sentiment de drept nu se bucură de procesul de rezolvare a problemelor. Ei nu se străduiesc să găsească soluții pe cont propriu; preferă ca altcineva să rezolve problema în locul lor.
Etică de lucru slabă: Tehnologia oferă ușurare printr-o simplă apăsare de buton. Copiii îndreptățiți se așteaptă să obțină ceea ce își doresc instantaneu, fără a fi nevoiți să muncească pentru asta.
Probleme sociale: Copiii cu un sentiment de drept evită adunările sociale în care nu sunt în centrul atenției, ceea ce îi face să fie nepopulari și să aibă dificultăți în a lucra în echipă.
Întârzieri emoționale: Copiii îndreptățiți rămân blocați și sunt predispuși la crize de furie și tantrumuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.