Epilepsia la copii: Ce este și cum să intervii în caz de criză

Data publicării:
Fotografie de la Muziyan Du/Pexels
Fotografie de la Muziyan Du/Pexels

Epilepsia la copii este o tulburare neurologică care provoacă convulsii, căderi și pierderea cunoștinței. Poate fi controlat eficient atâta timp cât diagnosticul este corect. Află cum se poate interveni în caz de criză.



Epilepsia la copii este un eveniment nu rar, care uneori se prezintă ca un episod o dată în viață. În alte cazuri, se manifestă prin crize mai mult sau mai puțin intense, care chiar se pot repeta în timp. 

Potrivit experților, apare în copilărie și în general la persoanele sub 20 de ani. Din cauza predispoziției familiale sau a traumatismelor suferite de creier, epilepsia la copii poate fi abordată cu un tratament adecvat bazat pe medicamente capabile să reducă reapariția crizelor în timp sau să le facă să dispară.

Simptomele epilepsiei la copii

Epilepsia este un fel de „descărcare electrică” care afectează celulele creierului, provocând mișcări bruște și necontrolate, pierderea contactului cu mediul înconjurător, căderi similare cu leșinul.

Criza de epilepsie este declanșată de un exces brusc de activitate a celulelor cerebrale, care poate rămâne limitată la un grup de celule cerebrale sau poate afecta inițial doar un grup de celule și apoi se poate răspândi la celelalte. Alteori, însă, descărcarea poate implica toate celulele creierului de la început și simultan. 

Copii cu epilepsie, importanța sprijinului

Copiii sunt categoria cea mai supusă crizelor de epilepsie: din fericire, acestea sunt adesea epilepsii benigne, ușor de tratat și destinate să dispară complet până la adolescență. Pentru a ajuta copiii cu epilepsie, este esențial să le garantăm sprijinul complet al părinților, al familiei în general și al școlii.

În primul rând, nu trebuie să te sperii de diagnosticul de epilepsie, nici să-l ascunzi rudelor sau profesorilor: copilul trebuie tratat ca toți ceilalți și să meargă la școală cu colegii, pentru că abilitățile și inteligența lui nu sunt afectate de boală.

Este necesar să se creeze o atmosferă cât mai senină în jurul lui, așa cum trebuie să fie cea a tuturor celorlalți copii.

Copilul nu trebuie niciodată tratat ca o persoană bolnavă și trebuie lăsat să se joace în deplină libertate. Poate practica și sport, deși în unele, precum înotul, este recomandat să se facă numai sub supravegherea adulților.

În plus, părinții trebuie să aibă grijă ca copilul să nu întrerupă niciodată tratamentul: din acest motiv ar putea fi util să folosiți o cutie mică pe care să o umpleți în fiecare seară cu doza pentru ziua următoare.

Cum să se comporte părinții în caz de criză

Criza violentă și prelungită apare atunci când se întrerupe brusc medicamentele: în aceste cazuri medicamentul poate fi administrat pe cale rectală sau, după chemarea medicului, prin injecție.

Nu trebuie să te sperii: de fapt, copilul nu simte durere în timpul acestor crize: dacă înainte de criză apar semne de avertizare, este absolut necesar să nu se lovească de cap în timpul căderii.

În timpul crizei trebuie să desfaci hainele și gulerele prea strânse care îl împiedică să respire. De asemenea, este o idee bună să puneți copilul pe o parte, pentru a facilita curgerea salivei din gură;

Când micuțul se trezește, este important să încerci să-l liniștești cu cel mai mare calm. Evită să-i provoci agitație cu anxietatea ta;

Evită manevrele precum masajul cardiac care nu sunt necesare și nu încerca sa deschizi gura bebelușului;

Permiteți copilului cu epilepsie să ducă o viață cât mai regulată, cu o alimentație sănătoasă, un ritm corect somn-veghe, o viață socială complet asemănătoare cu cea a semenilor lor.

Cum să tratați epilepsia la copii

Epilepsia se tratează prin administrarea de medicamente care evită sau reduc frecvența convulsiilor, reducând hiperactivitatea celulelor creierului. 

Doza trebuie stabilită numai sub supraveghere medicală în funcție de greutate și vârstă. În timp, chiar și prin scăderea administrării de medicamente, crizele vor tinde să apară cu tot mai puțină frecvență. 

Doar cei care nu mai sunt supuși crizelor pot fi considerați complet vindecați, chiar dacă trebuie să continue tratamentul. 

Nu este întotdeauna posibilă eliminarea totală a crizelor: totuși, având în vedere starea actuală a cunoștințelor științifice, este posibil să le facem mai puțin bruște și mai controlabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel